Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Snel en relatief goedkoop van Enschede naar Londen of Parijs, volledig elektrisch: vliegmaatschappij Electron wil het

20230525 Electron5 stijgt op foto Electron Aviation
Electron Aviation wil elektrisch vliegen van en naar Twente Airport
Beeld: Electron Aviation

Twente Airport heeft nog een vliegmaatschappij gestrikt die binnen een aantal jaar elektrische vluchten van en naar Enschede wil aanbieden. Begin april sloot het vliegveld al een verbond met LUCY, nu slaat het ook de handen ineen met de start-up Electron Aviation. Dat bedrijf bouwt volledig elektrische vliegtuigen en biedt zelf ook vluchten aan. Vanaf 2027 wil het op Twente Airport vliegen, van en naar bijvoorbeeld Parijs, Berlijn of Londen in twee uur tijd. Uiteindelijk zou dat zelfs relatief goedkoop moeten kunnen.

Door het binnenhalen van Electron als tweede elektrische vliegmaatschappij ontwikkelt Twente Airport haar positie als kraamkamer voor elektrisch vliegen. Die nieuwe manier van vliegen stoot geen CO2 uit en is daarmee veel duurzamer dan de huidige. Bovendien zijn de toestellen vrijwel stil en dus minder overlastgevend.

20220112213126 7213cc18 xs
Lees ook
Twente Airport kraamkamer van duurzame vluchten tot voorlopig 500 kilometer

Op één batterijlading kunnen de vliegtuigen van Electron ongeveer vijfhonderd kilometer afleggen. De toestellen zijn niet groot: er kunnen - naast de piloot - vier passagiers in.

Op aanvraag, relatief goedkoop

De bedoeling is dat die reizigers straks een vlucht kunnen aanvragen. "Nu dicteren luchtvaartmaatschappijen hoe en wanneer je vliegt", zegt CEO en medeoprichter Josef Mouris. "Stel je voor dat je in plaats daarvan op het door jou gekozen tijdstip rechtstreeks vanaf Twente Airport zou kunnen vliegen naar elke plaats binnen een straal van vijfhonderd kilometer."

Dat hoeft niet duur te zijn, volgens Mouris. "Uiteindelijk kunnen we de prijs van een economy class-vliegticket en in andere landen zelfs van treinkaartjes evenaren." Toch moeten vakantiegangers zich niet rijk rekenen. In Twente zal het alleen gaan om zakelijke vluchten, voorlopig. Bovendien zijn er op korte termijn niet tientallen vluchten per dag te verwachten. De capaciteit is dus nog zeer beperkt.

Europees netwerk

Maar naar verbindingen zoals deze is wel vraag, zegt Twente Airport-directeur Jan Schuring. "Uit een recent onderzoek onder lokale bedrijven in de provincie Overijssel en regio Twente, weten we dat er behoefte is aan betere connectiviteit - zowel binnen Nederland als grensoverschrijdend naar Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk."

Het doel van het vliegveld in Enschede is dan ook om onderdeel te worden van een netwerk van regionale vliegvelden in Europa, waarin snel van de ene naar de andere plek gevlogen kan worden met (semi-)elektrische toestellen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.