Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Herenboeren Almelo willen van start maar zoektocht naar grond is nog in volle gang

Gezamenlijk een boerderij oprichten en voedsel verbouwen: dat is het doel van de Herenboeren Twente. Een Herenboerderij is een coöperatief boerenbedrijf. Een coöperatie van tweehonderd huishoudens is eigenaar van een Herenboerderij en samen hebben ze een boer in dienst waar ze mee samenwerken. In Almelo is er ook een Herenboerderij alleen hebben zij nog geen vaste grond.

“We krijgen straks een professionele boer”, vertelt Martin Mulder, bestuurslid van Herenboeren Almelo. “Hij doet de teelt en het veehouden. De leden van de corporatie hoeven niet mee te werken, maar worden wel geacht mee te werken.”

icon_main_info_white_glyph

Wat is een Herenboer?

Een Herenboer is iemand die de boer ondersteunt. Dit kan zijn het helpen bij de verzorging van de dieren maar ook helpen bij de oogst of bij de uitgifte van de producten.

Grond

Op verschillende plekken in Twente zijn er al Herenboerderijen zoals bijvoorbeeld in Enschede. Ook in Almelo moet er een Herenboerderij komen maar dat wil nog niet lukken. “We zijn op zoek naar grond”, vertelt Caroline Sloot, voorzitter van de Herenboeren Almelo. “Almelo is een stad die weinig landelijk gebied heeft, dus het is zoeken naar een plek.” Volgens Mulder is het lastig om aan grond te komen omdat de Graaf van Almelo veel grond bezit en veel pachtboeren onder zich heeft. Die boeren willen vanwege de stikstoftransitie meer grond. “We moeten het hebben van stoppende boeren of grond van de gemeente. Daar zijn we druk mee bezig”, vertelt Mulder die zich bekommert over de grondverwerving.

Er hebben zich al een paar enthousiastelingen aangemeld bij de Herenboeren Almelo. “Zelfs mensen uit Wierden en Rijssen”, zegt Mulder. “Maar het is straks wel de bedoeling dat het vanaf het centrum van Almelo het maar tien of vijftien minuten fietsen is naar de boerderij. We moeten dus echt in de groene longen van Almelo grond zien te vinden.” Het liefst hebben de Herenboeren van Almelo ‘oale grond’, zoals ze dat zelf noemen. “Oale grond is een wat ouder landschap, waar voldoende natuur aanwezig is”, legt Mulder uit. “Als je iets biologisch en natuurinclusief wil telen, dan moet je geen kale, doodgespoten, met kunstmest verrijkte akker hebben. Dan ben je een paar jaar bezig om daar een fatsoenlijke natuurlijke balans in te krijgen.”

Sloot en Mulder laten zich niet uit het veld slaan tijdens het zoeken naar grond en zijn ook niet verbaasd dat ze al meer dan een jaar over deze zoektocht doen. “Er zijn Herenboeren die vijf à zes jaar bezig zijn geweest met zoeken”, zegt Mulder. “Maar het gaat ons lukken.”

“Het is veel meer dan alleen produceren”

Grond tot mond

Een Herenboerderij is heel wat anders dan gewoon met je boodschappenkarretje naar de dichtstbijzijnde supermarkt. Duurzaamheid is erg belangrijk binnen de Herenboeren. “Het gaat hier over het betrekken van mensen bij de voedselproductie”, vertelt Sloot. Grond tot mond, noemt de voorzitter het. “De producten hebben weinig verpakking, je gaat de biodiversiteit vergroten en je gaat dieren inzetten.” Volgens Sloot kunnen kippen gebruikt worden om onkruid te laten wieden in een fruitboomgaard. “Het is veel meer dan alleen produceren. Het gaat om een community, groeien in het besef van hoe wij onderdeel zijn van het geheel.”

Leden

Inmiddels beschikt Herenboeren Almelo over 43 leden. Uiteindelijk moeten dat er 150 worden. “Ideaal uitgemeten zouden 200 leden zijn”, zegt Sloot. Ondanks dat wachten en zoeken naar de grond wordt er in Almelo niet stilgezeten. “We zijn een moestuin gestart om elkaar beter te leren kennen. Die moestuin kunnen we ook mooi gebruiken om mensen te laten zien wie we zijn.”

Om Herenboer te worden is er een inlegbedrag van 2.500 euro. Dat bedrag is een investering om fundament te leggen. “Dat geld wordt gebruikt voor onder andere machines en mogelijke gebouwen”, vertelt Sloot. Boven die 2.500 euro is er nog contributie waarmee je de verbouwde producten koopt. “Al onze leden krijgen een pakket. Je kan elke week je pakket ophalen en dat pakket is afhankelijk van wat er op dat moment geoogst wordt.” Er zijn twee tarieven: één tarief voor de vegetariers en het andere tarief voor de vleeseters.

icon_main_info_white_glyph

Meer weten?

Aanmelden of meer weten: https://almelo.herenboeren.nl/

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.