Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Sloop van markante discotheek in Enschede begint op korte termijn

20230601 Bölke Enschede Molenstraat Centrumkwadraat Spoorzone Wilco Louwes
De voormalige uitgaansgelegenheid 't Bölke gaat snel tegen de vlakte.
Beeld: 1Twente/Wilco Louwes

Ze zijn al met bouwhekken omringd, de leegstaande panden aan het begin van de Molenstraat. Het voormalige onderkomen van uitgaansgelegenheid ’t Bölke verdwijnt over niet al te lange tijd uit het straatbeeld vanwege nieuwbouwproject CentrumKwadraat. De eerste sloopwerkzaamheden beginnen deze maand.

De handtekening voor het sloopwerk is vorige week gezet. Voorlopig zal er voor voorbijgangers nog niet veel te zien zijn. Eerst worden er sloopwerkzaamheden aan de binnenkant van de panden uitgevoerd. Volgens wethouder Jeroen Diepemaat gaan de gebouwen in de loop van volgend jaar tegen de vlakte.

Nieuwe plannen

‘t Bölke was altijd een disco zoals vele anderen, maar werd in 1972 een dancing voor gays. Daarmee was het de oudste homodiscotheek van Nederland en België. In de jaren negentig verhuisde het naar de locatie die nu gesloopt wordt. Daar transformeerde het tot een moderne uitgaansgelegenheid met een grote dansvloer, twee café’s, een zwembad en bubbelbaden. Het werd een plek waar niet alleen gays maar iedereen welkom was. Precies twee jaar geleden kondigden eigenaren Frans Loohuis en Hans Oude Heuvel de sluiting van de discotheek aan.

De Molenstraat krijgt een totaal ander aanzien. In het bouwproject Centrumkwadraat (dat min of meer de spoorzone/stationsomgeving van Enschede omvat) is het de bedoeling dat er komende jaren honderden woningen worden gebouwd. Op de plek van ’t Bölke en de twee naastgelegen percelen ontwikkelen Ska-pa en Dura Vermeer woningen, commerciële voorzieningen en horeca.

Spoorzone droombeeld gem Enschede
Een 'droombeeld' van hoe de locatie 't Bölke en de naastliggende percelen eruit kunnen komen te zien.
Beeld: Gemeente Enschede
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.