Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Enschede verlengt nachtopvang voor Twentse daklozen in winterperiode

20230606 Humanitas Onder Dak noodopvang Google Maps
De winternachtopvang aan de Oldenzaalsestraat
Beeld: Google Maps

Enschede gaat de komende jaren verder met de nachtopvang voor Twentse daklozen in de winterperiode. Burgemeester en wethouders hebben vandaag besloten de winteropenstelling van de opvanglocatie aan de Oldenzaalsestraat voort te zetten vanwege de positieve ervaringen. Afgelopen winter was de nachtopvang permanent geopend van 1 oktober tot 1 mei. Voorheen ging de nachtopvang alleen open als het kouder was dan 2 graden.

Succesverhaal

De doorlopende winternachtopvang is een succesverhaal in Enschede. Dat blijkt uit het evaluatierapport van Humanitas Onder Dak dat de opvang verzorgt. Het Enschedese college spreekt van een “kwaliteitsslag” die is gemaakt. Bezoekers ervaren rust en duidelijkheid en hulpverleners krijgen beter zicht op de situatie waarin de dak- en thuislozen verkeren.

De vaste openingstijden maken het voor het personeel ook aantrekkelijker om te werken in de nachtopvang; ook voor hen is er meer duidelijkheid.

Regiogemeente

Enschede verzorgt als centrumgemeente de maatschappelijke opvang voor acht Twentse gemeenten. De winteropvang wordt betaald uit geld dat Enschede hiervoor krijgt van het Rijk, maar de gemeente Enschede doet er zelf ook geld bij.

'Mooie stap'

Wethouder Harmjan Vedder van Maatschappelijke opvang is blij met het besluit de winternachtopvang te verlengen. “Zo doen we onze belofte gestand dat niemand op straat hoeft te slapen. Er zijn nog verbeteringen mogelijk, maar dit is een mooie stap. Een stad als Enschede hoort een goede, structurele winternachtopvang te hebben."

Afgelopen september is het besluit genomen om de winternachtopvang gedurende de hele winter open te houden. Sinds die tijd hebben 163 personen gebruik gemaakt van de winternachtopvang. Sommige daklozen verbleven er een nacht, anderen sliepen er meerdere nachten. De meeste bezoekers kwamen uit Enschede en omstreken.

“Zo doen we onze belofte gestand dat niemand op straat hoeft te slapen”

Bedden

De opvanglocatie aan de Oldenzaalsestraat heeft vijftien bedden. Daarnaast zijn er nog eens vijf “noodbedden” bij het Leger des Heils. Humanitas Onder Dak verzorgt de winternachtopvang in samenwerking met het Leger des Heils, Tactus verslavingszorg en Mediant.

Inloop winternachtopvang Humanitas Onder Dak
Lees ook
Winter moet nog beginnen, maar winternachtopvang voor daklozen in Enschede zit al bijna vol
Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.