Verkeer
Stuur appje
Zoek

Wierden krijgt half jaar respijt voor vaststellen windbeleid en aanwijzen zoekgebied

Windturbine close stock pixabay
Beeld: Pixabay

De gemeente Wierden krijgt tot eind van dit jaar uitstel voor het vaststellen van het gemeentelijk windbeleid door de raad en voor het aanwijzen van een zoekgebied voor windenergie.

Het was een belangrijke item in de raadsvergadering van dinsdag 6 juni. Als de gemeente Wierden zelf de regie wil houden op initiatieven voor windenergie moest zij voor 1 juli 2023 het gemeentelijk windbeleid vaststellen en een zoekgebied voor windturbines aanwijzen. Zou de gemeente niet met een vastgesteld windbeleid en zoekgebieden komen, dan nam de provincie deze taak op zich voor de gemeente Wierden.

Zoekgebied Wierdense Veld

Het college kwam met een voorlopig zoekgebied nabij het Wierdenseveld.
Dinsdagavond aan het begin van de vergadering werd dit heikele punt voorlopig van de agenda gehaald. Wethouder Richard Kortenhoeven deelde mee dat, nadat de gemeente nogmaals gevraagd had om uitstel, de provincie bereid is de deadline een half jaar op te schuiven.

Half jaar uitstel

Deze dinsdagmorgen liet de provincie weten het verzoek om uitstel in te willigen. De gemeente heeft nu tot en met eind december van dit jaar de tijd. Bij omwonenden van het voorlopig zoekgebied was onrust ontstaan. Dat bleek onder andere tijdens informatiebijeenkomsten. De gemeente besloot meer tijd te vragen om de laatste inzichten op het gebied van geluid, afstanden, flora en fauna in het onderzoek mee te kunnen nemen.

“We wilden tijd en ruimte om een gedegen besluit vast te kunnen stellen”

“We wilden tijd en ruimte om een gedegen besluit vast te kunnen stellen”, lichtte Kortenhoeven het gemeentelijk verzoek toe. De gemeente wil met name meer tijd om te verkennen welke gebieden en of er gebieden zijn in de gemeente Wierden die geschikt zijn voor het plaatsen van windturbines. Het voorlopig zoekgebied nabij het Wierdenseveld blijft daarbij in beeld.

Klankbordgroep

Er is voor de komende maanden een plan opgesteld dat stapsgewijs naar de beslissing moet leiden. Kortenhoeven wil daarbij de gemeenteraad betrekken, bijvoorbeeld middels een klankbordgroep, met daarin een vertegenwoordiger van elke fractie.
Wierden gaat daarnaast in gesprek met de andere Twentse gemeenten over het windbeleid in de regio.

'Kop niet in het zand'

Alle fracties in de gemeenteraad gaven aan content te zijn met het uitstel. Namens de volledige raad gaf Colin Kok van Progressief Wierden aan dat de raad dit punt graag van de agenda haalde. “Maar we moeten en gaan de komende tijd zoekgebieden aanwijzen, en daarna volgt er participatie en het proces over wat en waar. Wat Progressief Wierden betreft wijzen we meer zoekgebieden aan; laten we ons niet vastpinnen op een gebied. Het is belangrijk dat inwoners serieus kunnen participeren en dat we dit samen doen, met onze inwoners”, aldus Kok.
Hij hield de coalitiepartijen voor de kop niet in het zand te steken, maar rekening te houden met de toekomstige generatie.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.