Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige Twente FM-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Losser

Inwoners Glane vechten al jaren voor komst bushalte: ‘Dan heb ik vrijheid’

20231605 Glane OV bushalte202
Inwoner Marijke van der Veen loopt door Glane waar geen openbaarvervoer is
Beeld: Twente FM

GLANE - “Een bushalte zou voor mij heel veel betekenen. Waar iemand anders de auto voor gebruikt kan ik dan op mijn manier mijn eigen weg gaan”, zegt Marijke van der Veen, inwoner van Glane. Er is geen openbaar vervoer in het dorp terwijl inwoners zich hier al jaren hard voor maken. Dit heeft grote gevolgen, vooral voor minder mobiele bewoners waaronder Van der Veen.


Zij heeft een aandoening aan haar evenwicht, hierdoor kan Van der Veen geen autorijden en heeft zij moeite met lange afstanden lopen. “Als ik mijn broer wil bezoeken die ziek is of mij vriendinnen wil zien, dan moet iemand mij brengen. Ik zou heel graag net als anderen zelfstandig ergens naartoe gaan."

Voor de dichtstbijzijnde bushalte moet Van der Veen zo’n drie kilometer afleggen. Dit is voor haar een hele onderneming met veel obstakels.


Naast Marijke zijn er meer inwoners voor wie openbaarvervoer een uitkomst biedt. Daarom vecht de dorpsraad van Glane al vijf jaar voor een buslijn. “Er wonen veel ouderen die geen auto meer kunnen rijden. Van naar de kapper gaan, boodschappen halen, tot een boek lenen van de bibliotheek; dit kan in Glane niet. Zij zijn afhankelijk van anderen die hen willen en kunnen brengen”, zegt Annieta Poorthuis, dorpsraad Glane.

Boodschappen

Als voorbeeld noemt Poorthuis een vrouw van wie de dochter elke vrijdag vrij plant om met haar moeder boodschappen te kunnen doen. De rest van de week kan deze vrouw nergens naartoe. Er lopen gesprekken vanuit de dorpsraad met de gemeente Losser en de provincie Overijssel, om hier verandering in te brengen met de komst van een bushalte. Deze gesprekken hebben tot dusver niks opgeleverd.

“Je kunt nergens naartoe als je er woont”, zegt Jeroen Kerver, dorpsraad Glane.

“Er is net een aanbesteding geweest. Hier heeft de provincie Overijssel in aangegeven dat er een wens is vanuit Glane voor de komst van een bushalte, maar hier hoeft Arriva niet naar te handelen”, zegt raadslid Martha Horstman van Burgerforum, die al vijf jaar bezig is met de kwestie.

Forse investering

In een aanbesteding vraagt de provincie vervoerders om het openbaarvervoer in een bepaald gebied te regelen voor een vergoeding. Onlangs maakte Arriva, de vervanger van Keolis, bekend fors meer buslijnen in Twente in te zetten.

“Dan heb ik vrijheid”, zegt inwoner Marijke van der Veen.


Zo wordt onder andere Denekamp beter bereikbaar, gaat de bus van Oldenzaal vaker naar Enschede en vertrekt de trein van Hengelo naar Zutphen op werkdagen een half uur eerder. Er wordt fors meer geïnvesteerd in het busaanbod in Twente, maar een bushalte in Glane laat op zich wachten.

Vrijheid

“Wij willen zorgen dat er openbaarvervoer komt. Je kunt nu nergens naartoe als je er woont”, zegt Jeroen Kerver, ook actief voor de dorpsraad. Daarom hebben zij hun hoop gevestigd op de komst van een buurtbus, zodat Van der Veen en andere bewoners niet langer afhankelijk zijn van de hulp van anderen. “Dan heb ik vrijheid”, zegt Van der Veen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.