Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige Twente FM-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.

KIJK TERUG - Nieuwe Plechelmusklok officieel overgedragen aan gemeente Oldenzaal

23032023 Oldenzaal Plechelmus overdracht
Burgemeester Patrick Welman naast Anton Reef junior en zoon Sebastiaan Reef tijdens overdracht van d
Beeld: Twente FM

OLDENZAAL - Een bijzonder moment; de zwaarste luidklok van heel Overijssel is officieel overgedragen aan de gemeente Oldenzaal. “Het heeft veel moeite en denkwerk gekost van de mensen die dit mogelijk hebben gemaakt, daarom is het heel mooi dat de klok hangt”, zegt Anton Reef junior, voorzitter van Stichting Scholtenhaer die de klok heeft geschonken.

In de toren van de Plechelmusbasiliek droeg Reef de klok officieel over aan burgemeester Patrick Welman. “Dit vieren we op z’n Oldenzaals, met een borrel”, zegt Welman. Daarna werd er geproost met een kruidenlikeur.

Spanje

Stichting Scholtenhaer heeft de klok laten maken in Spanje en deze luidde op 2021 voor het eerst in de Plechelmusbasiliek in Oldenzaal. “Ik wilde graag een geluid aan het carillon toevoegen dat zwaarder is dan de klokken die er al hingen”, zegt stadsbeiaardier Hylke Banning.

“De toren, de basiliek, het carillon; alles wat de Plechelmusbasiliek symboliseert doet heel veel met de Oldenzaler", aldus burgemeester Welman

Hij kwam in contact met Anton Reef senior de oprichter van de Stichting Scholtenhaer. “Hij vond het een geweldig idee en daarna is het gaan rollen”, stelt Banning enthousiast. Vol passie luidt hij de nieuwe Plechelmusklok tijdens de officiële overdracht in het bijzijn van burgemeester Welman, stadsgidsen, familie Reef en andere genodigden.

Symbool

“De toren, de basiliek, het carillon; alles wat de Plechelmusbasiliek symboliseert doet heel veel met de Oldenzaler. Dat we hier een klok aan toe kunnen voegen is heel bijzonder een eervol. Als mensen de toren zien hebben zij het gevoel; ‘ik ben thuis’. En daar hoort het geluid van het carillon en de zesde luidklok ook bij.”, aldus de betrokken burgemeester

Carillon

Het carillon in de Plechelmusbasiliek telt na het toevoegen van de nieuwe Plechelmusklok 49 klokken. De besklok is onderdeel van de zes luidklokken. Alleen Utrecht, Groningen, Den Bosch en Amersfoort hebben een gelui met meer luidklokken. De nieuwe klok is de zwaarste van heel Overijssel en weegt maar liefst 3.890 kg en is zelfs de eerste Spaanse klok in een kerk in Nederland.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.