Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige Twente FM-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.

Groene Loper deelt struiken uit

46 21 oldenzaal struikenactie
Struikenactie in Oldenzaal en Losser.
Beeld: Twente FM

OLDENZAAL - De Groene Loper Losser-Oldenzaal voorziet meer dan 75 maatschappelijke organisaties en buurtinitiatieven uit de gemeenten Losser en Oldenzaal van struiken die vruchten dragen.


Met deze struikenactie stimuleert de Groene Loper Losser-Oldenzaal de biodiversiteit in beide gemeenten. Zaterdagochtend 20 november deelt het team van de Groene Loper en de wethouders van beide gemeenten de struiken uit bij nme-centrum De Höfte. In totaal zijn dankzij de actie meer dan 875 struiken geplant.

De vraag naar struikenpakketten was groter dan het aanbod, daardoor heeft een aantal aanvragers minder struikenpakketten gekregen. Vanuit de provinciale campagne ‘MMM, natuur om op te (vr)eten’ konden maatschappelijke organisaties en buurtinitiatieven gratis struikenpakketten aanvragen. Als tegenprestatie hebben alle aanvragers de toezegging gedaan de dieren op eigen wijze te helpen, onder andere door het plaatsen van nestkastjes, voederplekken, waterbakken en insectenhotels.

“Bomen en struiken zijn enorm belangrijk voor mens en dier, bovendien maakt het de omgeving mooier. Struiken dragen bij aan schone lucht en drogere voeten na een flinke regenbui. Daarnaast leveren struiken voedsel en huisvesten ze vogels, insecten en andere kleine dieren” aldus Harry Nijhuis, wethouder van de gemeente Losser. “Mooi te zien dat scholen, dorpsbelangen en zorginstellingen aan deze actie mee doen.”

Ook Evelien Zinkweg, wethouder van de gemeente Oldenzaal, is heel positief over de struikenactie. “We zijn erg blij met deze initiatieven die bijdragen aan meer groen in de stad. Bomen, struiken en lagere beplanting dragen bij aan minder hitte in de stad. In een warme zomer is een tuin met groen al gauw 7 graden koeler dan een tuin met tegels. En ik vind het altijd weer genieten als ik de vogels in mijn tuin zie snoepen van de bessen. Met dit soort acties maken we samen Oldenzaal groener en gezonder.”

De Groene Loper Losser-Oldenzaal

“In de Groene Loper werken wij samen met de gemeenten Losser en Oldenzaal”, aldus Loet van der Heijden namens de Groene Loper Losser-Oldenzaal. “We stimuleren groene bewonersinitiatieven. Niet alleen goed voor de natuur, maar het vergroot ook de betrokkenheid van bewoners bij hun directe woonomgeving. Zo organiseerden we vorig jaar een bomenactie en dit voorjaar het Bloemenlint met een bijenvriendelijk bloemenmengsel. Deze struikenactie past daar heel goed in. Met de bomen, vruchtdragende struiken en het bloemenmengsel verbeteren we de leefomstandigheden van mens en dier in de bebouwde omgeving”.
De Groene Loper Losser-Oldenzaal is een initiatief van De Höfte, IVN Oldenzaal-Losser, de Imkervereniging Oldenzaal e.o. en Natuur en Milieu Overijssel.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.