Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Vitens maakt zich nog geen zorgen over drinkwater: "Het gaat best oké met de voorraden"

230608 water sproeien PIXABAY
Even de tuin sproeien of een badje vullen, moet de komende dagen nog wel kunnen, aldus Vitens.
Beeld: Ralph via Pixabay

Met temperaturen die dit weekend oplopen tot mogelijk dertig graden is de verleiding groot om de zwembadjes van zolder of uit de schuur te halen. Zeker omdat ook de komende weken de weersverwachting prima blijft. Het zou wel eens kunnen leiden tot een flinke piek in de vraag naar drinkwater. Toch is er bij Vitens geen directe aanleiding tot zorg.

Geen stress

Waar Vitens vorige maand liet weten in de zomer rekening te houden met tekorten bij een onverwachts grote vraag naar drinkwater, slaan de stressmeters niet uit voor aanvang van de eerste echt warme week van het jaar. "Het gaat nog best oké met de voorraden", aldus een woordvoerder van het waterbedrijf.

Grondwaterstanden

Dat blijkt ook wel uit de meest actuele droogtemonitor van Rijkswaterstaat. Daarin staat dat de grondwaterstanden 'normaal tot hoog' zijn, maar dat die naar verwachting zullen dalen de komende weken. Met name op de hoge zandgronden.

Vitens voelt zich ook in de rug gesteund door een daling van het watergebruik, die het bedrijf koppelt aan een gedragsverandering bij drinkwaterverbruik. Of die gedragsverandering ook standhoudt als de temperaturen oplopen, is natuurlijk de vraag. "We gaan ongetwijfeld een stijging van het watergebruik zien, maar we verwachten geen extreme pieken." Die voorspelling wordt mede ingegeven doordat komend weekend een 'normaal' weekend is: geen vakantieperiode of extra lang weekend, waardoor mensen thuis zijn en veel drinkwater verbruiken.

“Ik heb het idee dat mensen bewuster met water omgaan. De dalende trend lijkt door te zetten.”

Financiële prikkel

"Wij zijn benieuwd hoe het zal gaan", aldus de woordvoerder. "Ik heb het idee dat mensen bewuster met water omgaan. De dalende trend lijkt door te zetten."

Probleem met water, anders dan bij gas, is dat er geen financiële prikkel is, die maakt dat mensen op de rem te trappen bij het gebruik ervan. Consumenten voelen het niet of nauwelijks in hun portemonnee als ze een flink zwembad vol hebben laten lopen met water. In de winter was die prikkel er, wellicht onbewust, wel. Toen was daar immers de gasprijs, die ervoor zorgde dat er in menig huis minder lang gedoucht werd, waardoor ook het watergebruik daalde.

Filters en chloortabletten

Het is dus de vraag of consumenten dat volhouden. "Een keer een badje vullen is natuurlijk geen probleem", zegt de woordvoerder van Vitens. "Als je er dan ook maar goed voor zorgt", geeft de woordvoerder aan. Wat zo veel wil zeggen dat het water uit een badje niet al na één dag in het riool moet worden gekieperd, maar dat met behulp van filters en chloortabletten de kwaliteit van het water langer op niveau moet blijven.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.