Verkeer
Stuur appje
Zoek

Winst van 8,5 miljoen voor gemeente Oldenzaal; maar ‘donkere wolken’ dreigen

Bankbiljetten
Beeld: Pexels

Ondanks een positief saldo over 2022 van 8,5 miljoen ziet de gemeente Oldenzaal de toekomst somber tegemoet. “Ondanks dat dit een flinke som geld is, hangen ons vanaf 2026 donkere wolken boven het hoofd omdat de bijdragen van het Rijk vanaf dan flink teruglopen”, aldus verantwoordelijk wethouder Evelien Zinkweg-Ankone.

Het grootste gedeelte zal volgens de wethouder dan ook worden toegevoegd aan de algemene reserve als buffer voor de structurele tekorten die in de toekomst dreigen. Bovendien staat de gemeente voor een aantal grote opdrachten in het kader van de langetermijnvisie voor onderwijshuisvesting die in het IHP (Integraal Huisvestingsplan) zijn opgenomen. Veel Oldenzaalse scholen zijn namelijk aan investeringen toe, in geval van renovatie/nieuwbouw.

Miljoenenbedrag

Van het miljoenenbedrag gaat bijna vier ton naar de opvang van Oekraïense vluchtelingen. De rest van het bedrag gaat naar de algemene reserve waarvan 855.000 euro wordt aangewend voor de energietoeslag, 60.000 euro naar aanvullende maatregelen energierekening en 24.000 euro voor de versterking van de sociale basis voor ouderen.

“Natuurlijk willen we het geld graag uitgeven aan de bevolking”

“Natuurlijk willen we het geld graag uitgeven aan de bevolking”, zegt wethouder Zinkweg-Ankone, “maar we moeten ons indekken tegen de tegenslagen die er aan zitten te komen. Bovendien gaat de rente flink stijgen, dat hakt er ook in.”

Prognoses

Prognoses voorspellen voor 2026 een gat van 4 miljard euro in de landelijke bedragen aan de gemeenten. Daarvan neemt het Rijk 1 miljard voor haar rekening. De overige drie miljard moeten de gemeenten zelf opvangen.

Duurdere boodschappen

‘Ook in het begin van 2022 drukte corona nog een stempel op de jaarstukken. Maar ook andere landelijke en mondiale ontwikkelingen hadden grote financiële en maatschappelijke invloed op Oldenzaal. Net als in heel Nederland leidt de krapte op de arbeidsmarkt ook in Oldenzaal tot vacatures die niet ingevuld worden.

En ook de oorlog in Oekraïne heeft economische gevolgen die in Oldenzaal worden gevoeld. Inwoners van Oldenzaal merken dat bijvoorbeeld door hogere energieprijzen en duurdere boodschappen’, zo schrijft de gemeente in haar persbericht.

Vluchtelingenstroom

‘Inwoners die daar recht op hadden kregen vorig jaar een energietoeslag. De oorlog bracht bovendien een vluchtelingenstroom op gang die er voor zorgde dat er een beroep werd gedaan op onze gastvrijheid. De gemeente is trots hoe ze samen met inwoners, ondernemers en organisatie deze uitdagingen het hoofd bieden. Ze laat zien dat ze door praktisch en daadkrachtig te handelen snel goede oplossingen kunnen uitvoeren’, zo besluit het persbericht.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.