Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Willie Oosterhuis: 'We maken Special TV voor iedereen, niet alleen voor mensen met een handicap'

Willie Oosterhuis heeft altijd al iets gehad met mensen die, zoals hij het zegt, 'in de hoek staan'. Vorig jaar begon hij met z'n twee zoons het project Special TV, waarbij mensen met een verstandelijke beperking centraal staan. De programma's werden uitgezonden door RTV Oost en vanaf 17 juni gaat Special TV op herhaling. Maar eerst is Willie gastheer van de Special Friends Sportdag, op zaterdag 10 juni in het FBK Stadion.

Liever heeft de Haaksbergenaar het niet over 'mensen met een beperking' en het woord 'doelgroep' gebruikt hij ook alleen als het echt moet: "Ik heb het over 'specials', mensen die sommige dingen niet zo goed kunnen, maar andere dingen juist heel goed. Als je met ze werkt, merk je pas hoe bijzonder ze zijn. Een we maken ook geen programma's voor een bepaalde doelgroep. Nee, iedereen moet hier graag naar willen kijken."

“Soms heeft iemand 'te völ kermis in de kop' en dan moeten we even op de rem trappen.”

In het eerste seizoen van Special TV was de leiding nog in handen van professionals, dit jaar zijn de 'specials' zelf de baas, legt Oosterhuis uit: "In het begin maakte ik programma's zoals Johnny de Mol en Gordon ('Down met Johnny' en 'Down the Road', red.) dat doen, waarbij de mensen met down vooral bij de hand worden genomen. Dit jaar leggen we de verantwoordelijkheid bij hun neer en worden ze veel meer uitgedaagd. En wat blijkt? Ze kunnen veel meer dan je denkt en dan ze zelf denken. Ook ik heb nu pas geleerd dat het gewoon mensen zijn, met hun gebreken én kwaliteiten."

Het is niet zo dat mensen als Michael Keizer en Marjolein van den Brink, die samen de presentatie van Special TV voor hun rekening nemen, in het diepe worden gegooid. Er is goede begeleiding vanuit Aveleijn en RTV Oost. Oosterhuis: "We zeggen steeds: niemand kan alles, maar samen kunnen we wel hele mooie televisie maken. Het wordt allemaal goed gecoördineerd. Soms heeft iemand 'te völ kermis in de kop' en dan moeten we even op de rem trappen."

230605 special olympics PATRICK OLDE NORDKAMP
Lees ook
Sporters met beperking zaterdag op herhaling in FBK Stadion Hengelo

Vorig jaar werden in Special TV deelnemers aan de 'Special Olympics Nationale Spelen Twente' gevolgd, dit jaar gaat het om deelnemers aan de 'Special Olympics World Games', die van 17 tot 25 juni worden gehouden in Berlijn. Zaterdag 10 juni zijn Oosterhuis, Keizer, Van den Brink en de rest van Special TV aanwezig in het Hengelose FBK Stadion tijdens de Special Friends Sportdag.

In het FBK Stadion worden die dag meer dan vijftien verschillende sporten aangeboden tijdens een sportieve instuif. De ochtend wordt om 10.30 uur afgetrapt door topschaatser Femke Kok. Volkszanger Ronnie Ruysdael sluit de dag feestelijk af rond 15.30 uur. Deelname is gratis.

Iedereen die graag wil komen, is van harte welkom. Je moest je officieel aanmelden, maar daarvoor is het nou te laat, vermoedt Willie Oosterhuis: "Maar er kunnen echt nog wel wat mensen bij. En als ze bij de ingang moeilijk gaan doen, zeg je maar dat ik het gezegd heb. Het wachtwoord luidt: Loat goan!"

Op 17 juni gaat Special TV weer van start bij RTV Oost:

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.