Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelose chemiegigant wil aan de slag in Haaksbergen: 'We winnen al honderd jaar veilig zout'

Nobian akzo chemicals haven hengelo
Het Hengelose chemiebedrijf Nobian wil graag zo snel mogelijk aan de slag in Haaksbergen met het boren naar zout, omdat het zout in de bodem bij Hengelo en Enschede zo goed als op is.
Beeld: Arjen Waanders / 1Twente

Chemiebedrijf Nobian wil graag zo snel mogelijk aan de slag in Haaksbergen met het boren naar zout, omdat het zout in de bodem bij Hengelo en Enschede zo goed als op is. Maar burgemeester en wethouders van Haaksbergen zijn er niet zeker van dat de zoutwinning veilig en verantwoord kan en de bewoners van Sint Isidorushoeve willen het al helemaal niet. De zoutreus is daarom een charmeoffensief gestart om Haaksbergen over de streep te trekken.

'Geen zorgen'

Woordvoerder Jorn van der Meer van Nobian stelt nog maar eens dat Haaksbergen, en Sint Isidorushoeve in het bijzonder, zich geen zorgen hoeft te maken over de veiligheid van zoutwinning. "We doen het al meer dan honderd jaar op meerdere plekken in Twente. De huizen zijn niet verzakt en dat gaat ook niet gebeuren. Er is ooit in de jaren negentig één keer iets gebeurd met een zoutholte die erg oud was en sindsdien zijn maatregelen genomen om een herhaling te voorkomen."

Emoties versus feiten

Nobian heeft begrip voor bewoners die zich zorgen maken, maar het is volgens het bedrijf niet nodig. "De discussies over mijnbouw zijn vaak ingewikkeld, omdat ze zijn gebaseerd op emoties versus feiten en het is erg jammer als de discussie daarin blijft hangen", aldus Van der Meer.

Daar komt bij dat gaswinning de laatste jaren slecht in het nieuws komt en juist dat sentiment bij de mensen blijft hangen. "Ze hebben zoiets van 'dat mag nooit meer op die manier en zeker hier niet gebeuren'. Alleen de vergelijking gaat niet op. Gaswinning is totaal iets anders dan zoutwinning, waar dit soort problemen niet ontstaan."'

“Ik durf te garanderen dat er geen extra verzakkingen zullen optreden”

Praktijk Twente

De praktijk in Twente, waar al honderd jaar zout wordt gewonnen, wijst dat volgens Van der Meer ook uit. "Op de plekken waar zout wordt gewonnen, is ook bebouwing, zijn bedrijfsactiviteiten en boeren bezig. Dat gaat prima samen."

Hij verwijst naar zouthuisjes als iets wat mensen bovengronds kunnen zien. "Daar kunnen de mensen een mening over geven. Maar wat er ondergronds gebeurt, dat weten de mensen niet en maakt ze onzeker en bezorgd. Nobian heeft daarom een veiligheidsplan geschreven dat wordt getoetst door Staatstoezicht op de Mijnen. In dat plan worden de maatregelen die voorkomen dat het onveilig kan worden uitgebreid beschreven. Maar onderdeel van het plan is ook een goede afhandeling van eventuele schadevergoedingen, als dat ooit onverhoopt aan de orde mocht komen.

Licht op rood

Helaas voor Nobian is de gemeente Haaksbergen daarvan minder overtuigd. Na een aanvankelijke medewerking van burgemeester en wethouders is het licht op rood komen te staan, nadat de bewoners van met name Sint Isidorushoeve de hakken in het zand hebben gezet. De gemeenteraad van Haaksbergen is nu aan zet en moet, na een eerste 'nee; vorig jaar, in juli van dit jaar definitief over de zoutwinning beslissen.

230609 nobian zouthuisjes NOBIAN
Impressie van de aangepaste zoutwinlocaties
Beeld: NOBIAN
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.