Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Scholengemeenschap OSG Hengelo sluit deal met hackers na ransomware-aanval

Foto hack osg
Onder meer Montessori College Twente (op de foto), Bataafs Lyceum, ’t Genseler voor Praktijkonderwijs, C.T. Stork College zijn onderdeel van OSG Hengelo.
Beeld: 1Twente / Pixabay

Scholengemeenschap OSG Hengelo heeft weer toegang tot de eigen servers gekregen na het sluiten van een deal met de hackers die verantwoordelijk zijn voor de ransomware-aanval eind vorige maand. De computersystemen waren door de cyberaanval versleuteld, waardoor de school geen toegang meer had tot de gegevens die daarop worden bewaard.

Overeenkomst

De school zegt dat via 'externe experts' contact is gezocht met de hackers en dat dit heeft geleid tot een overeenkomst, waarbij de hackers hebben toegezegd de gegevens die zij in handen hebben te vernietigen en niet openbaar zullen maken. "Bovendien kregen wij hiermee de gegevens terug die versleuteld waren. Door het terugkrijgen van deze gegevens zijn onze scholen in staat de kwaliteit van het onderwijs te blijven waarborgen." Het is op dit moment nog onduidelijk of er losgeld is betaald en zo ja hoeveel. Daarover doet de scholengemeenschap geen mededelingen.

Gegevens

OSG Hengelo zegt dat op dit moment nog wel onduidelijk is welke gegevens de hackers precies in handen hebben gekregen. “Daar wordt nog onderzoek naar gedaan. Zodra er meer duidelijkheid over is, zullen we dat vertellen,” zegt het bestuur in een reactie aan leerlingen en ouders. Inmiddels kunnen medewerkers en leerlingen weer gebruik maken van WiFi. Daarnaast doen bijna alle printers het weer.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.