Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Nieuw wijkpunt aan De Heurne wil veiligheid in Enschedese binnenstad waarborgen

IMG 6751
Wijkpunt de Heurne tegenover de Irene Promenade en Bertus Workel
Beeld: 1Twente / Charlotte van der Woning

Drugsdealers, hangjongeren, daklozen, zwerfafval of andere soorten overlast: het oplossen van deze problemen is cruciaal voor het veiligheidsgevoel in de stad. Gemeente Enschede wil daar, in samenwerking met andere instanties en organisaties, aan gaan werken.

Vanaf deze week is Wijkpunt de Heurne, aan De Heurne 32, geopend. Met de komst van de fysieke meldpuntlocatie worden veiligheid, leefbaarheid en onderlinge samenwerking nagestreefd. Het wijkpunt is een initiatief vanuit onder andere Gemeente Enschede, woningcorporatie Domijn, de politie, stichting Alifa en diverse partijen in de binnenstad.

“Écht helemaal veilig maken kan je het nooit”, vertelt Bastian Drees, verbindingsambtenaar veiligheid bij de gemeente. “Het is een doel, maar ook een utopie. We hopen dat doel te benaderen door aanwezig te zijn op overlastplekken."

Future Search

Het idee van een fysieke locatie als meldpunt werd een paar jaar geleden al wel eens geroepen, maar daar is toen nog niets mee gedaan. Totdat afgelopen november Future Search plaatsvond: een conferentie over het creëren van een veilige en leefbare binnenstad. Daar zijn tien concrete actieplannen geformuleerd om te realiseren en is er een visie ontstaan waarin onderlinge samenwerking belangrijker wordt geacht. Bij deze conferentie is tevens het idee van een laagdrempelig en fysiek inlooppunt opnieuw aangekaart en uitwerkt als één van de tien concrete plannen.

“De binnenstad helemaal veilig maken is een doel, maar ook een utopie”

Eerder: caravan als mobiel wijkpunt

Wijkpunt de Heurne is in deze vorm en met dit doel vooralsnog het eerste officiële wijkpunt in Enschede, volgens de verbindingsambtenaar veiligheid. “Het idee voor een wijkpunt komt deels voort uit bestaande wijkcentra zoals de Boei of de Magneet, en deels uit het mobiele wijkpunt wat we een paar jaar terug hadden”, vertelt hij. Er was toen een caravan als mobiel meldingencentrum, die door de stad reed en waar mensen terechtkonden met meldingen en vragen.

“Het mobiele wijkpunt heeft ons geholpen om de connecties in de buurt met inwoners en ondernemers aan te scherpen”, licht Drees toe. “We zagen ook de behoefte en het effect van ‘er zijn’. Wanneer we integraal in het overlastgebied waren, konden we sneller optreden en ook sneller draagvlak ontwikkelen om een oplossing te vinden. Vanuit de caravan ging coördineren veel vlotter dan vanuit het stadhuis. Daar willen we een vervolg aan geven, maar dan nu vanuit een vaste locatie.”

Probleemstraten

De Heurne en de Korte Hengelosestraat worden gezien als de twee straten met de meeste overlast in Enschede. Drugsdealers, daklozen, hangjongeren of verslaafden: in deze straten zijn ze vaak te vinden. De reden dat het wijkpunt aan De Heurne 32 ligt, is dan ook omdat ze zich willen vestigen in het hart van het probleem.

IMG 6755
De Heurne
Beeld: 1Twente / Charlotte van der Woning

Wanneer is het veilig?

Het meten van veiligheid kan ingewikkeld zijn, daar kan Bastian Drees niet omheen. “Het subjectieve veiligheidsgevoel kan je nooit echt goed meten, omdat daar zo veel variabelen aan te pas komen. We gaan uitzoeken hoe we dat het beste en zo duurzaam mogelijk kunnen doen.”

Het objectieve gedeelte van veiligheid wordt gemeten door het monitoren van het aantal meldingen, het bekijken van politiecijfers en in samenwerking met het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV).

Opening

Vanaf maandag is het fysieke wijkpunt onofficieel open. Deze week is het wijkpunt aan het proefdraaien om wat zaken uit te testen. De officiële opening van Wijkpunt de Heurne is aanstaande dinsdag. In ieder geval één jaar zal deze locatie open blijven, met een uitloop van nog een jaar. “Na een jaar wordt er gekeken of we nog nodig zijn. Het ideale antwoord op die vraag is natuurlijk nee”, legt de ambtenaar uit.

Gezocht: spannende naam

Wijkpunt de Heurne is op dit moment nog een werktitel. “We zijn op zoek naar een betere, meer spannende en boeiende naam”, gniffelt Drees. Mensen met ideeën voor een originele naam zijn maandag tot en met vrijdag welkom om langs te komen bij het pand aan De Heurne 32. En ook zonder melding of idee voor een naam is iedereen welkom.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.