Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Moeder wil fietsverbod in Watertorenpark Hengelo na ongelukken met schoolkinderen

Twee kleine kinderen zijn de afgelopen dagen aangereden door fietsers op het wandelpad in het Watertorenpark in Hengelo. Beide kinderen zijn daarbij vrij ernstig gewond geraakt. Mandy Putman, de moeder van één van de kinderen, is een petitie gestart, die de gemeente vraagt een fietsverbod in te stellen voor het park. Maandag 26 juni was ze Putman te gast in het programma 1Twente Vandaag.

Fietsers te gast

Mandy Putmans dochter Evy (5) was het eerste slachtoffer op woensdag 14 juni: "Ze is aangereden door een fietster op een elektrische fiets op het wandelpad naast school. Dit gebeurde bij de uitgang van het schoolplein, waar dagelijks honderden kinderen lopen." Bij het bord dat fietsers erop moet wijzen dat ze hier 'te gast' zijn, ging het mis, vertelt Putman: "Daar lag mijn meisje op de grond met een fiets bovenop zich."

“Als je de fietsers aanspreekt op hun gedrag krijg je een grote bek!”

Bewusteloos

De vrouw op de fiets beweerde haar niet geraakt te hebben en is weggereden, vertelt Putman: "Evy zat onder de schaafwonden en sneetjes. Samen met een andere moeder hebben we haar mee de school ingenomen om haar wonden zo goed mogelijk schoon te maken." Omdat ze het niet vertrouwde, is ze daarna naar de huisarts gegaan: "Daar verloor Evy af en toe haar bewustzijn, waarop we naar de eerste hulp in het ZGT Almelo zijn gestuurd." Volgens Putman genezen de fysieke verwondingen goed, maar is Evy nu steeds bang om de weg op te gaan.

Vijf dagen later, op maandag 19 juni, is er een jongen van 8 aangereden, die daar aan het steppen was. Hij is vrij ernstig gewond geraakt in z'n gezicht.

Vragen PvdA

In de raadsvergadering van woensdag 21 juni heeft de PvdA bij monde van Vincent ten Voorde vragen gesteld over de gevaarlijke situaties en ongelukken, nadat bewoners bij hem aan de bel hadden getrokken. Wethouder Hanneke Steen antwoordde daarop dat de 'situatie bekend is en continu gemonitord wordt'. Verder zegt ze dat 'afsluiten van het park voor fietsers onwenselijk is, omdat daarmee het open karakter wordt aangetast'.

Mandy Putman zegt dat de gemeente niks gedaan heeft met verschillende uitingen van zorg van met name ouders van kinderen van basisschool Mikado: "En daarom zijn er nu twee kinderen gewond geraakt. Dit is niet de eerste keer en zal ook niet de laatste keer zijn."

Sluiproute

De paden worden veel gebruikt als sluiproute richting de Nettorama, weet Putman: "Als je de fietsers aanspreekt op hun gedrag krijg je een grote bek: Hoe durf je in de weg te staan op hun olifantenpad naar de Nettorama toe!"

Putman is een petitie gestart om deze situatie te veranderen. Na twee dagen hebben al 40 mensen de petitie getekend.

230622 watertorenpark paden GOOGLE
Op de geelgekleurde wandelpaden zijn fietsers te gast. Hier is het de laatste weken een paar keer goed foutgegaan.
Beeld: GOOGLE
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.