Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Eerste uitgifte Herenboeren Usseler Es geslaagd: 'Als ik iedereen bezig zie, maakt mij dat gelukkig'

De eerste Herenboeren van Enschede aan de Usseler Es zijn inmiddels al een half jaar druk bezig met het planten en verbouwen van hun eigen gewassen. Nu een half jaar later heeft de eerste uitgifte plaatsgevonden bij de boerderij naast de oude Usselerschool. Op het menu? Dille, Basilicum, Rucola en sla.

Vroeg bezig

De eerste leden van de Herenboeren verzamelden zich in de vroege ochtend op de Usseler Es, waar de laatste gewassen werden geoogst. "De leden konden kiezen welke functie ze wilden bekleden in de Herenboerderij. Nu werk ik met een groep die graag met hun groene vingers bezig is met het oogsten van de laatste gewassen", aldus boerin Isabel Duinisveld. Isabel helpt de leden om zo goed mogelijk om te gaan met het voedsel dat ze later gaan gebruiken. "Ik loop hier als een soort juf rond. Ik help en geef ze tips. Als ik ze dan bezig zie, geeft dat mij veel positieve energie", lacht Duinisveld.

Herenboeren vroeg in de weer 24062023
De leden van de Heerenboerderij waren 's ochtends al druk in de weer om alle gewassen klaar te hebben voor de uitgifte
Beeld: 1Twente / Julian Vriend

Uitgifte

Tijdens de uitgifte waren ongeveer honderd leden van de Herenboeren aanwezig om de eerste eigengemaakte gewassen in ontvangst te nemen. "Sla, dille en basilicum staan op het menu, heb ik gehoord. De eerste uitgifte was een verrassing voor de leden, maar hier kan ik iets lekkers mee maken", meldt Jeroen Overmars, lid van Herenboeren Usseler Es. Bij de kratjes met het voedsel erin staan ook instructies over hoe je het eten het beste kunt bewaren, en als je het echt niet lust, heeft Herenboeren Usseler Es een oplossing gevonden. "Er is ook een ruiltafel aanwezig waar mensen eten kunnen ruilen als ze het niet lusten", meldt Yvet Schulkes, lid van Herenboeren Usseler Es.

Grote opkomst Usseler Es Herenboeren 24062023 Julian Vriend
Er was een grote opkomst bij de eerste uitgifte van de Herenboeren
Beeld: Julian Vriend

Herenboeren

Het begrip herenboerderij bestaat al enkele jaren in Nederland. Het is een kleinschalig gemengd boerenbedrijf waar ongeveer 250 huishoudens eigenaar van zijn. Zij leggen allemaal €1250 voor een eenpersoons huishouden in en €2500 voor een meerpersoons huishouden. Op deze manier sluiten ze een abonnement af om wekelijks voedsel af te nemen. Iedereen draagt zijn steentje bij en daarnaast zijn er twee boeren in dienst die exclusief voor hen verschillende groenten, fruit, vlees en eieren verbouwen en produceren. "Op dit moment hebben we nog 20 beschikbare plekken om deel te nemen aan Herenboeren Usseler Es", meldt Schulkes.

Herenboeren Usseler Es bord 24062023 Julian Vriend
Beeld: Julian Vriend
230621 bieten FOTO HERENBOEREN NEDERLAND
Lees ook
De kogel is door de kerk: Hengelose herenboeren gaan boeren bij Borne
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.