Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Betaalbaar wonen op steenworp afstand van centrum Hengelo

230627 lab stork GOOGLE
Het pand (links) gezien vanaf de Parallelweg Ls. Rechts is een stukje van De Verééniging te zien.
Beeld: Google streetview

De in Ootmarsum gevestigde projectontwikkelaar TRB Vastgoed heeft het oude laboratorium van Stork gekocht om er een kleine zestig woningen te gaan bouwen. Het bedrijfspand, in de volksmond bekend als het 'Oale lab', is te vinden aan de Berfloweg, in de achtertuin van De Verééniging, het voormalige Verenigingsgebouw van Stork.

Karakteristiek

De bedrijfshal wordt gesloopt, het oude laboratorium blijft op verzoek van de gemeente gespaard. Het is weliswaar geen officieel monument, maar het aangezicht is dermate karakteristiek dat de gemeente heeft gevraagd om te bekijken of dat deel terug kan komen in het uiteindelijke ontwerp. Het totale oppervlak van de kavel bedraagt ruim 4.700 vierkante meter.

“Deze locatie leent zich niet voor dure woningen. En daarvan worden er ook al genoeg gebouwd in Hengelo.”

Bestemmingsplanwijziging

De plannen zijn concreet, maar de schetsen zijn nog prematuur, vertelt Bart Kienhuis van TRB Vastgoed: "We hebben de grond gekocht en nu wordt in samenspraak met de gemeente een bestemmingsplanwijziging in gang gezet. We hebben het plan om hier straks 57 appartementen te realiseren."

Betaalbaar

Het worden voornamelijk koopwoningen en een klein aantal huurwoningen, vertelt Kienhuis: "En zoveel mogelijk in het betaalbare segment. Deze locatie leent zich niet voor dure woningen. Daarvan worden er al genoeg gebouwd in Hengelo en wij vinden niet dat je elkaar daarin moet beconcurreren." Bij betaalbare huur gaat het om een huur tot de grens van de huurtoeslag. Bij betaalbare koop gaat het momenteel om een bedrag van 275.000 euro vrij op naam.

Inloopbijeenkomsten

De gemeente zag het plan van TRB Vastgoed in elk geval wel zitten. In een brief aan de gemeenteraad geeft het college aan dat 'de gemeente een faciliterende rol en geen risicodragende partij' is. Volgens de brief gaat 'de ontwikkelaar nu verder aan de slag met de uitwerking van zijn plannen' en 'op basis daarvan stellen wij vervolgens het bestemmingsplan op'.

TRB Vastgoed wil de plannen na de zomer toelichten tijdens inloopbijeenkomsten voor omwonenden. Als alles meezit, kan na de zomer van 2024 worden begonnen met de bouw.

230627 lab stork boven GOOGLE
Dit is grofweg de bouwlocatie. Linksboven van de kavel is horecabedrijf De Verééniging te zien.
Beeld: Google Maps
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.