Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Thales Hengelo levert radar- en bewapeningssystemen voor nieuwe fregatten Koninklijke Marine

230629 thales bootje FOTO DAMEN SHIPYARDS
Met de bouw van de vier marineschepen is een investering gemoeid van ongeveer 1,9 miljard euro.
Beeld: Thales

Thales heeft een miljoenenorder van Defensie in de wacht gesleept. Het Hengelose bedrijf dat is gespecialiseerd in hoogwaardige technologie tekende vandaag een lucratief contract voor de levering van radar- en bewapeningssystemen aan de Nederlandse en Belgische marine.

Twee voor Nederland, twee voor België

De apparatuur wordt geïntegreerd in vier nieuwe oorlogsfregatten: twee voor Nederland en twee voor België. De schepen worden net name ingezet voor het opsporen en bestrijden van vijandelijke onderzeeboten.

Thales werkt bij de bouw van de nieuwe zogenoemde 'Anti Submarine Warfare-fregatten', kortweg ASW-fregatten, samen met Damen Shipyards uit Vlissingen. Met de bouw van de vier marineschepen is een investering gemoeid van ongeveer 1,9 miljard euro.

“De techniek die wij voor deze fregatten ontwikkelen, biedt ook voor andere moderne schepen grote mogelijkheden.”

'Unieke opdracht'

"We zijn verheugd dat Thales weer geselecteerd is voor de levering van sensor- en vuurleidingssystemen voor een nieuwe scheepsklasse van de Koninklijke Marine”, aldus Gerben Edelijn, CEO van Thales Nederland. Een andere woordvoerder van Thales heeft het over een 'unieke opdracht': "Niet alleen vanwege het geld dat we ermee verdienen, maar ook door alles wat er hierna nog zal komen. De techniek die wij voor deze fregatten ontwikkelen, biedt ook voor andere moderne schepen grote mogelijkheden.”

Jarenlange onderhandelingen

Over het contract dat donderdag door staatssecretaris Christophe van der Maat aan boord van de Karel Doorman in Den Helder werd ondertekend, is jarenlang onderhandeld. De nieuwe fregatten zijn voor meerdere taken inzetbaar, maar hun voornaamste taak wordt het bestrijden van onderzeeboten op afstand. Met het door Thales ontwikkelde 'Above Water Warfare System' zijn de schepen klaar voor toekomstige bedreigingen.

In 2029 wordt de eerste opgeleverd

De nieuwe ASW-fregatten vervangen de huidige vier multipurpose (M)-fregatten van beide landen. De Nederlandse en Belgische schepen hebben het einde van hun levensduur bereikt, al zijn ze nog inzetbaar. Het eerste fregat is voor de Koninklijke Marine en moet in 2029 opgeleverd worden. Het tweede schip gaat een jaar later naar België. Beide resterende fregatten volgen in 2031.

icon_main_info_white_glyph

Vrouwelijke helden

Als uitvloeisel van een in 2019 door GroenLinks ingediende motie krijgen de twee Nederlandse schepen vrouwennamen. Het moeten vrouwen zijn die wat betekent hebben voor de vrijheid. Welke vrouwen het worden, is nog niet bekend.

Opsporen onderzeeboten

De schepen zijn voor meerdere taken inzetbaar. Maar de nadruk ligt op het opsporen en bestrijden van onderzeeboten op afstand. Dat gebeurt onder meer met de NH90-boordhelikopter. Zowel het fregat als de helikopter kunnen een torpedo lanceren om een onderzeeboot uit te schakelen of te verdrijven.

Bewapening en sensoren

De schepen worden verder uitgerust met de modernste bewapening en sensoren. Hiermee krijgt de bemanning tijdig inzicht in de onderzeebootdreiging. Ook zijn doelwitten boven water op te sporen en uit te schakelen. Verder komen raketten voor oppervlaktedoelen en luchtverdediging aan boord.

'Verzadigingsaanvallen'

De schepen krijgen het APAR Block2-radarsysteem aan boord. Dit radarsysteem kan een grote hoeveelheid doelen tegelijk volgen en aanvallen. Het gaat hier om vijandelijke drones, vliegtuigen en raketten. Het systeem kan het schip beschermen tegen zogenaamde 'verzadigingsaanvallen'. In zo'n geval worden er veel raketten tegelijk op een schip afgeschoten worden, om zo de verdedigingssystemen te overweldigen. De APAR is al geïntegreerd op vier schepen van de Koninklijke Marine, op drie schepen van de Duitse marine en op drie schepen van de Deense marine.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.