Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Hengelose energiecoöporatie zoekt ruimte in de stad: 'Om te kunnen groeien, moeten we zichtbaar zijn'

20220302 dominos zonnepanelen 1
Zonnepanelen op zonnevelden, maar ook op daken van bedrijven en particulieren: Energie van Hengelo maakt zich er actief druk voor.
Beeld: 1Twente

De gemeente Hengelo is blij met de initiatieven die de vorig jaar opgerichte coöperatie Energie van Hengelo ontplooit. Daarom is besloten een subsidie te hoogte van ruim 250.000 euro te verlenen aan deze instelling. Van dit geld moeten de plannen onder de noemer 'Samen baas over eigen energie' worden 'doorontwikkeld'.

Draagvlak

Het college van B en W is daarom zo blij met Energie van Hengelo (EvH) omdat het zorgt voor draagvlak op een terrein waar het lastig is draagvlak te vinden: de energietransitie. De reden voor die huiver: mensen zijn als de dood voor hoge windturbines en voetbalvelden vol zonnepanelen in hun achtertuin. Energie van Hengelo zet in op laagdrempelige projecten en, ook niet onbelangrijk, de Hengeloërs die erin willen investeren, delen mee in de opbrengst.

“Hoe meer leden, hoe meer we gedaan krijgen.”

Oprichter

Van die 250.000 euro zijn onder meer twee mensen aangesteld, waaronder Pim Vochteloo, die mede-oprichter is van Energie van Hengelo in deze vorm. Aan hem de taak om de coöperatie bij zoveel mogelijk mensen onder de aandacht te brengen: "We zoeken leden die jaarlijks een klein bedrag (9 euro, red.) inleggen en daarmee partner worden van de coöperatie. Hoe meer leden, hoe meer we gedaan krijgen."

Zonneveld Boeldershoek

Het is eerste project is het zonneveld Boeldershoek. Energie van Hengelo, energieleverancier Vattenfall en de gemeente Hengelo werken samen om dit zonneveld te realiseren en landschappelijk in te passen. De aanleg daarvan moet medio 2024 beginnen. Dit zal het eerste project zijn dat geld oplevert voor de coöperatie.

Binnenstad

Omdat EvH geen winstoogmerk heeft, zullen de verdiensten altijd terugstromen naar de leden. Maar vooralsnog gaat er vooral geld uit. Daarom is Vochteloo ook zo blij met de gemeentelijke subsidie: "Daarvan gaan we onder meer op zoek naar een locatie in de binnenstad. Nu nog zitten we op een kantoor op de Campus Westermaat, maar daar loop je niet zomaar even binnen."

Nieuw pand

Mensen die lid willen worden van de coöperatie kunnen zich daar melden, maar ook mensen die informatie willen over grootschalige energiebesparende maatregelen, zoals een warmtepomp, of mensen die graag willen dat de 'Fixbrigade' (zie onder) bij hen thuis komt. "We zijn in gesprek met een partij. Dit najaar hopen we de sleutel van ons nieuwe pand te krijgen."

icon_main_info_white_glyph

Fixbrigade

Eerder al kreeg EvH een bedrag van 462.000 euro voor 1 jaar voor de zogeheten Fixbrigade. Het doel daarvan is om door voorlichting en door eenvoudige energiebesparende maatregelen zoveel mogelijk energie te besparen. Vochteloo: "Het is te beschouwen als een eerste hulp bij een hoge energierekening en vooral bedoeld voor bewoners van matig geïsoleerde woningen, zowel huur als koop. Denk dan aan het aanbrengen van tochtstrips, brievenbusisolatie, radiatorfolie, kitranden en het vervangen van oude lampen voor led-verlichting." Van dit geld zijn onder meer twee leermeesters (ook wel hoofdfixers genoemd) aangesteld, die met zogeheten fixers het werk zullen uitvoeren. Die fixers zijn mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, vrijwilligers en stagiairs.

Lokale uitdaging

Energie van Hengelo deelt haar doelstellingen op de eigen website: "Door als inwoners van Hengelo samen energie op te wekken creëren we een lokale en onafhankelijke energievoorziening. Van en voor de Hengeloërs zelf. De energietransitie is vooral ook een lokale uitdaging. De daken en velden uit onze directe omgeving worden opwekkers van onze gemeenschappelijke energiebehoefte. EvH wil daarom de hele gemeenschap betrekken."

Lokaal opgewekt

Nu al levert Energie van Hengelo aan zo'n vijftig adressen in Hengelo energie, vertelt Vochteloo. Hoe dan? "We zijn aangesloten bij OM, een energiebedrijf van de gezamenlijke energiecoöperaties in Nederland. Die energie is altijd duurzaam en lokaal opgewekt. Nu nog niet in Hengelo, maar in Enschede zijn al wel projecten die energie opwekken. Ook dat wordt verstaan onder 'lokaal'."

Nijverheid berthastraat
Lees ook
Hengelo trekt 4,6 ton uit voor invoering FIX-brigade

Geld van de provincie

Voor zonneveld Boeldershoek of straks de mogelijke realisatie van windturbines op Hengelo's grondgebied krijgt de energiecoöperatie provinciale middelen. Dat blijft. Andere subsidies zouden op termijn kunnen stoppen, weet Vochteloo: "Uiteindelijk zullen we zoveel mogelijk onze eigen broek moeten kunnen ophouden."

Energiecoaches

EvH laat zich zoals gezegd ook graag in de arm nemen door mensen die grote energiebesparende ingrepen gedaan willen hebben. Daarvoor heeft de coöperatie zogeheten 'energiecoaches' aangesteld. De huidige zeven energiecoaches hebben in 2022 zo'n 250 keukentafelgesprekken gevoerd. EvH streeft ernaar dat elk gesprek leidt tot minimaal één energiebesparingsmaatregel. Dit jaar zullen er 800 gesprekken gevoerd moeten worden door 15 coaches, in 2024 zullen twintig coaches zo'n duizend keukentafelgesprekken gehouden moeten hebben en in 2025 hebben dertig coaches tweeduizend gesprekken gevoerd.

Van stage naar betaalde baan

Dat zijn tot nu toe voornamelijk gepensioneerden, maar er wordt nu ook aan gedacht om jongeren stageplekken aan te bieden. Vochteloo, die zelf ook als student binnenkwam bij de coöperatie, ziet daarin een mooie meerwaarde: "Zo kunnen ze na de stageperiode betaald aan de slag als energiecoach, hoofdfixer of een andere functie EvH."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.