Verkeer
Stuur appje
Zoek

'400 gebruikers en 9300 ritten': AutoMaatje Oldenzaal al 5 jaar daverend succes

“Wij kunnen hele leuke dingen organiseren maar als ouderen daar niet kunnen komen, dan zijn zij niet geholpen”, zegt Karin Lubbers. Als ouderenadviseur van Impuls in Oldenzaal spreekt zij veel ouderen, bijvoorbeeld over hun mobiliteit en eenzaamheid.

“¨Ik moet iets verzinnen om ouderen te vervoeren.¨”

Zij zijn vaak minder mobiel waardoor zij geïsoleerd kunnen raken. Hierdoor dacht Lubbers: ¨Ik moet iets verzinnen om ouderen te vervoeren.¨ Om hen de mogelijkheid te geven om deel te nemen aan sociale activiteiten, startte Lubbers vanuit Impuls ‘AutoMaatje’ in Oldenzaal. Dit is een vervoersservice van de ANWB waarbij vrijwilligers ouderen, en mensen met een gezondheidsbeperking ophalen en wegbrengen.

Boodschappen

Mensen kunnen al vijf jaar gebruik maken van deze service. Zij kunnen hierdoor zelfstandig boodschappen doen, naar de huisarts of naar sociale evenementen. Lubbers: “Er maken 400 mensen gebruik van AutoMaatje. En ondertussen staat de teller op 9300 ritten.”

Sociaal moment

De vrijwilligers halen de deelnemers op en brengen hen naar de gewenste locatie. “Dit is ook een sociaal moment”, zegt Lubbers. Zo gaan vrijwilligers mee naar binnen om boodschappen te doen of steunen zij deelnemers tijdens een bezoek aan het ziekenhuis. Dat is volgens haar het belangrijkste. Op deze manier blijven ouderen onderdeel van de maatschappij.

Bijzondere ritten

Om het vijfjarig jubileum te vieren worden tien deelnemers in het zonnetje gezet. ¨Dit zijn deelnemers die ook vrijwilliger zijn, deelnemers met bijzondere ritten of juist de meeste ritten.¨ Bij Boerderij Stakenboer in Oldenzaal worden zij ontvangen door wethouder Murat Yirldrim en Xander van Pelt van de ANWB. Zij vieren samen met vrijwilligers en deelnemers het vijfjarige bestaan van dit mooie initiatief. Wim Aarsen van Twente FM heeft voor dit evenement de presentatie op zich genomen.

Luister hier het hele interview met Karin Lubbers in de ochtendshow op Twente FM.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.