Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Flats Hengelose Sterrenbuurt zijn vanwege slechte constructie niet te renoveren: 'Sloop is onvermijdelijk'

De Hengelose woningcorporatie Welbions gaat de komende jaren zeven flats in de Sterrenbuurt slopen. De bewoners van 144 appartementen moeten op zoek naar iets anders. Ze krijgen daarbij hulp van de woningcorporatie, vertelt bestuurder Eric Markvoort bij 1Twente Vandaag.

'Renovatie is geen optie'

"Sloop van deze flats is helaas onvermijdelijk. De appartementen en het trappenhuis vertonen teveel gebreken en renovatie is geen optie, met name omdat de constructie te fragiel is. Als we bijvoorbeeld de houten vloeren willen isoleren, worden ze veel te dik. Daarvoor is eenvoudigweg geen ruimte. Dan blijft slopen de enige optie. Elke vorm van renovatie zou extreem veel geld kosten", aldus Markvoort, die begrijpt dat de boodschap bij de bewoners zwaar zal vallen.

Nieuwe schil

De zeven flats stammen uit 1957 en kregen in de jaren negentig nog een nieuwe schil, waardoor de gebouwen een stuk jonger lijken. Dat is echter uiterlijke schijn; van binnen is er veel mis met de ruim 65 jaar oude appartementen, vertelt Markvoort: "De woningen zijn erg gehorig vanwege de houten verdiepingsvloeren, er is geen lift en de woningen op de begane grond hebben geen aangenaam leefklimaat."

Sloop in twee fasen

De sloop zal in twee fasen gaan. Vanaf begin 2025 zijn eerst de drie flats aan de Venusstraat en de Saturnusstraat aan de beurt en vanaf juli 2026 volgen de vier flats aan de Jupiterstraat en de Siriusstraat. Bewoners van deze laatstgenoemde flats kunnen, als ze dat willen, verhuizen naar de zeer waarschijnlijk dan juist opgeleverde nieuwe appartementen aan de Venusstraat en de Jupiterstraat.

“Deze zeven flats zijn vanwege hun constructie anders dan andere Hengelose flats. Die constructie laat grootschalige verduurzaming eenvoudigweg niet toe.”

Dezelfde footprint

Markvoort laat weten dat de nieuwe flats ongeveer evenveel appartementen tellen als dat er nu gesloopt gaan worden. Daarbij zullen het gasloze en duurzame woningen worden. Er zijn nog geen schetsen beschikbaar, maar ze zullen wel verrijzen op dezelfde 'footprint' als de bestaande flats. Markvoort: "Dan hoef je in elk geval niet te tornen aan de openbare ruimte rond de flats."

Huurprijs

Hoeveel huur de bewoners straks gaan betalen, is nog even de vraag: "De huren zullen iets omhoog gaan, maar de energierekening zal dalen. Overigens zijn er ook mensen die dit als hét moment zien om te verhuizen, iets wat ze misschien al langer in gedachten hadden. Je ziet ook dat het aantal mensen dat aangeeft na zo'n gedwongen verhuizing niet terug te willen naar de nieuwbouw, groter wordt naarmate de tijd verstrijkt."

Sociaal plan

Voor de bewoners die het betreft, heeft Welbions een sociaal plan in petto. Huishoudens krijgen ruim zevenduizend euro verhuisvergoeding. Daarnaast zal Welbions hen actief begeleiden richting een nieuwe woning, vertelt Markvoort: "Jaarlijks komen er in Hengelo zo'n duizend woningen beschikbaar van mensen die willen verhuizen. Wij zijn het aan de mensen uit de flats verplicht om hen voorrang te geven als deze huizen vrij komen. En ja, daar gaan andere woningzoekenden inderdaad enige last van ondervinden. Er zal sprake zijn van een 'verdringingseffect'."

Risico's?

Is Markvoort niet bang dat de plannen vertraging op gaan lopen, zoals zoveel plannen vastlopen vanwege onder meer oplopende bouwkosten en een tekort aan vaklui? "Sommige dingen heb je inderdaad niet in de hand. Daarom zullen we ook pas gaan slopen, als er de zekerheid is dat we daarna ook snel kunnen bouwen."

Volgens hem hoeven bewoners van soortgelijke en evenoude flats in Hengelo zich geen zorgen te gaan maken: "Deze zeven zijn anders vanwege hun constructie. Die laat grootschalige verduurzaming eenvoudigweg niet toe. En dat is nu juist wat we de komende jaren met ons totale woningenbestand van plan zijn."

icon_main_info_white_glyph

Inloopbijeenkomsten

Deze hele maand kunnen bewoners met hun vragen op de dinsdag en donderdag tussen 15.00 en 16.00 uur langskomen in wijkcentrum De Sterrentuin. Welbions-medewerkers praten hen dan bij en geven antwoord op vragen.

  • 230706 flat jupiterstraat hengelo GOOGLE
    Een van de zeven te slopen flats en een beeld van alle zeven flats van bovenaf.
    Beeld: GOOGLE
  • 230706 flats hengelo GOOGLE
    Een van de zeven te slopen flats en een beeld van alle zeven flats van bovenaf.
    Beeld: GOOGLE
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.