Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Nieuwe directeur Rutbeek en Hulsbeek: 'Mensen vrezen meer boetes, omdat ik politieman was'

Bart-Jan Harmsen uit Den Ham wordt de nieuwe directeur van de Twentse recreatieplassen het Hulsbeek in Oldenzaal, het Rutbeek in Enschede en het Lageveld in Wierden. De oud-wethouder uit Twenterand was al interim-directeur bij Recreatieschap Twente, maar mag vanaf 1 oktober het woord 'interim' weghalen uit zijn titel.

Recreatieschap Twente

In Twente liggen de drie recreatieparken Het Hulsbeek, Het Rutbeek en Het Lageveld. Deze parken trekken jaarlijks ruim 1,3 miljoen bezoekers en zijn daarmee grote trekpleisters in Twente. Het Recreatieschap Twente is de beheerder van de drie recreatieparken. Naast de drie trekpleisters zijn ook de 400 kilometer aan fietsroutes in beheer van de organisatie, die in dienst werkt van de veertien Twentse gemeenten.

Toegang tot de parken is gratis, mede dankzij de financiering door de gemeenten, maar er wordt ook op andere manieren geld verdiend, vertelt Harmsen: "Wij kunnen momenteel goed rondkomen door gronden te verpachten, festivals zoals Freshtival te organiseren en parkeerkosten te berekenen."

 • Rutbeek waterski
  De verschillende recreatieplassen in Twente
  Beeld: Niels Veurink
 • Het Hulsbeek
  De verschillende recreatieplassen in Twente
  Beeld: Niels Wesselink
 • Het Lageveld
  De verschillende recreatieplassen in Twente
  Beeld: Niels Wesselink

Ambities

Op de vraag wat voor stempel Harmsen als directeur op de recreatieplassen wil drukken, is hij duidelijk: "Het gaat mij niet alleen om het simpelweg beheren van de plassen en de omliggende terreinen. We hebben met z'n allen ook een opgave als het gaat om het nemen van maatregelen die de gevolgen van de klimaatverandering moeten opvangen. Uiteindelijk bepalen de Twentse gemeenten het beleid."

Laagdrempelig plezier staat bij het Recreatieschap hoog in het vaandel. Harmsen wil in zijn nieuwe functie meer speelvoorzieningen voor kinderen bij de plassen aanleggen, zowel in het water als op het droge. De Hammenaar wil ook de bekendheid van de plassen vergroten. "Wij willen dat we op het netvlies komen te staan van alle Twentse inwoners. En dan niet alleen als er festivals en evenementen zijn, maar ook juist bij de dagrecreanten. We willen niet alleen maar pretparken aanbieden."

Politieagent

Zes jaar geleden was Harmsen nog politieagent. Hij is nu nog steeds bij de politie betrokken. Zo helpt hij bij de vrijwillige politie. "Mensen denken ook dat er veel boetes uitgedeeld worden bij recreatieplassen, omdat ik politieagent was. Nou, dat valt allemaal wel mee."

Wethouder

Na een paar jaar als politieagent besloot Harmsen een gooi te doen naar een carrière in de politiek. En met succes. Na een grote verkiezingswinst met veel voorkeursstemmen kon hij beginnen als wethouder namens Gemeentebelangen Twenterand. Na vier jaar besloot hij te stoppen en kreeg hij een baan aangeboden als parkmanager bij Recreatieschap Twente. "Mijn werk als wethouder is enorm handig voor mijn huidige functie. Je begrijpt de ambtelijke taal beter en kunt makkelijker contact opnemen met de gemeenten. Door mijn werk als wethouder weet ik hoe de hazen lopen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.