Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Hengeloërs motiveren bezwaren tegen herbestemming oude Storkbieb tijdens hoorzitting

Hoorzitting storkbieb hengelo 1twente
Tien bezwaarmakers mochten woensdagochtend hun zegje doen bij een hoorzitting over het plan om acht appartementen te realiseren in de oude leeszaal aan de Vondelstraat.
Beeld: 1Twente

De Storkbieb in Hengelo houdt de gemoederen bezig. Tien bezwaarmakers mochten woensdagochtend hun zegje doen bij een hoorzitting over het plan om acht appartementen te realiseren in de oude leeszaal aan de Vondelstraat.

Bezwaarschriften

Zo'n tien omwonenden en vertegenwoordigers van erfgoedclubs mochten hun bezwaarschriften mondeling toelichten aan de bezwaarschriftencommissie. Naast de bezwaarmakers zijn de gemeente Hengelo en projectontwikkelaar Van Wijnen aanwezig. De tegenstanders zaten er allemaal met een andere reden; voor de één gaat het om eventueel parkeer- en geluidsoverlast, terwijl anderen zich juist zorgen maken over de historische waarde van het gebouw.

'Ontheiliging'

Eén van de bezwaarmakers is 91-jarige oud-architect Henk Methorst. “Ik heb gisteren tot 1.00 uur in de nacht getikt aan dit betoog”, zegt Methorst. De oud-architect vindt het niet kunnen dat zo'n historisch gebouw wordt omgetoverd tot appartementen: “Dit is een soort ontheiliging. Ik ben niet gelovig, maar voor mij is dit gebouw net een kerk.”

Storkbieb 1twente
Lees ook
Tientallen bezwaren tegen omgevingsvergunning oude Stork-bieb

Niet-ontvankelijk

En daar struikelen meer bezwaarmakers over; de Storkbieb was een cadeau van Coenraad Stork en zijn vrouw aan de inwoners van Hengelo. Zij vinden het niet passen dat een gebouw met een openbaar karakter ineens wordt omgebouwd tot appartementen. Van de 45 bezwaarschriften, werden er 25 niet-ontvankelijk verklaard. Volgens de commissie zouden zij niet belanghebbend zijn in de kwestie.

Procedure

Dit was dan ook tegen het zere been van bezwaarmakers, zij zijn het niet eens met hoe de bezwarenprocedure loopt: “Wij verwachten gelijkwaardigheid, maar dat is er nu absoluut niet. Iedereen in Hengelo is belanghebbende in deze zaak”, zegt een bezwaarmaker. Ook hekelen ze dat de hoorzitting zo kort voor de vakantie gehouden wordt en dat ze te korte tijd hebben gehad om de documenten te bestuderen.

Sinds 1986 geen bieb meer

Volgens een vertegenwoordiger van het college van burgemeester en wethouders kijkt die anders naar het openbaar karakter: “Het pand is al sinds 1986 geen bieb meer." Volgens het college is de bestemming ‘maatschappelijk’, wat nu op het pand rust, geen voorwaarden verbonden dat het gebouw daadwerkelijk openbaar moet zijn.

Parkeeroverlast

Ook zijn er bezwaren wat betreft parkeeroverlast. Bij de Storkbieb komen acht parkeerplaatsen, één per appartement en een extra parkeerplaats voor een deelauto. Hiermee wordt afgezien van de parkeernorm, die zegt dat er voor zo'n appartementencomplex minimaal 12 parkeerplekken. “Om de hoek worden nog eens 200 appartementen gebouwd met óók te weinig parkeerplaatsen. Onze mooie vooroorlogse wijk wordt zo Thiemsbrug 2.0”, zegt een bezwaarmaker tijdens de hoorzitting. De gemeente Hengelo en Van Wijnen zien het aantal parkeerplaatsen met deelauto genoeg is voor de Storkbieb.

De bezwaarschriftencommissie komt over een aantal weken met een advies voor het college van burgemeester en wethouders.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.