Verkeer
Stuur appje
Zoek

Werkzaamheden aan drie bronvijvers in het Springendal in Tubbergen

Springendal grote bronvijver 640x350
De grote bronvijver in het Springendal.
Beeld: Milou Rijnders

Staatsbosbeheer start deze maand met werkzaamheden aan de drie bronvijvers die het Springendal rijk is. De werkzaamheden duren drie maanden: juli, augustus en september. In de bouwvak ligt het werk stil.

Aanpassen beschoeiing

'De beschoeiing wordt aangepast en er komen diepere damwanden in de grond. De nieuwe constructies worden passend in het landschap vormgegeven en zorgen ervoor dat het water weer netjes kan doorstromen. In de kleinste van de drie bronvijvers moet bovendien een lekkage worden dichtgezet, zodat het water weer over de afvoergoot gaat lopen. Daarnaast wordt bagger uit de kleinste bronvijver verwijderd', schrijft boswachter Kees Jan Westra in zijn boswachtersblog.

Kleine omleiding

Tijdens de werkzaamheden wordt rekening gehouden met de aanwezige flora en fauna. Westra: 'Bewoners gaan er weinig van merken, wandelaars moeten op bepaalde momenten uit veiligheidsoverwegingen een kleine omleiding volgen. De route wordt duidelijk aangegeven.'
Tijdens de bouwvak wordt er niet gewerkt en zijn de vijvers toegankelijk.

Onnatuurlijke bronvijvers

Het Springendal telt drie onnatuurlijke bronvijvers. Ze zijn in de twintiger jaren van de vorige eeuw gegraven door de familie Jannink, de oorspronkelijke eigenaren van het Springendal. De bronvijvers worden gevoed door kwelwater. Kwelwater dat in de vorm van regenwater in de bodem van de stuwwal is geïnfiltreerd en lokaal weer aan de oppervlakte komt.

De vijvers vormen de basis van het bijzondere watersysteem in het gebied. Als de bronvijvers vol water staan, lopen ze over en voeden ze de Springendalse beek.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.