Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Gemeente Hengelo in zee met méér aanbieders van huishoudelijke zorg

Mantelzorger20met20oude20man
In totaal 10 zorgaanbieders mogen de komende 5 jaar huishoudelijke ondersteuning aanbieden via de Wmo in Hengelo.
Beeld: Pexels

Meer aanbieders mogen vanaf 1 januari 2024 huishoudelijke zorg gaan leveren aan inwoners van Hengelo. De gemeente gaat in zee met in totaal tien zorgaanbieders die de komende vijf jaar deze ondersteuning mogen bieden via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Dit zijn alle huidige aanbieders én vijf nieuwe. Twaalf Twentse gemeentes kopen de huishoudelijke zorg gezamenlijk in.

Transformatieplan

Keuze voor uitbreiding van het aantal aanbieders lijkt in te gaan tegen eerdere uitgangspunten van de gemeente Hengelo. Die wil in de toekomst de Wmo efficiënter organiseren en juist met minder zorgaanbieders en partners in zee om de zorg in de toekomst betaalbaar te houden. Dit staat in verschillende beleidstukken, waaronder het transformatieplan Sociaal Domein.

Krapte arbeidsmarkt

Uitbreiding van het aantal aanbieders op het gebied van de huishoudelijke zorg is volgens de gemeente echter noodzakelijk om verzekerd te zijn van goede en voldoende huishoudelijke ondersteuning de komende vijf jaar. Krapte op de arbeidsmarkt speelt daarin ook een rol.

Het partijen die de huishoudelijke zorg mogen leveren zijn: Asterzorg, Beter Thuis Wonen Thuiszorg B.V., Stichting Zorggroep Manna, Thuisgenoten-BTK en Tzorg. Nieuwe aanbieders met ingang van 1 januari 2024 zijn Axxicom, Bions, Buurtdiensten Nederland B.V., Miep B.V. en Thuishulp Gezellig III B.V.

Zelfredzaam

Om de zorg betaalbaar te houden wil de gemeente in de toekomst meer inzetten op zelfredzaamheid van inwoners. Dit moet mensen minder afhankelijk maken van maatschappelijke ondersteuning, waaronder inzet van hulpmiddelen en huishoudelijke zorg. Vanaf 1 januari 2026 komt er voor alle Wmo-voorzieningen, waar nu een abonnementstarief voor geldt, een inkomensafhankelijke eigen bijdrage, wil het kabinet.

Op dit moment betaalt elke cliënt die van één of meer voorzieningen gebruik maakt, 19 euro per maand, ongeacht het inkomen. Hoe de nieuwe, inkomensafhankelijke eigen bijdrage er precies gaat uitzien, wordt nog uitgewerkt door de rijksoverheid.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.