Verkeer
Stuur appje
Zoek

Raad Dinkelland wil bijdrage Rijk voor onderzoek naar kleinschalige opwek van kernenergie

Gemeentehuis dinkelland
Beeld: Twente FM

“Zet em bij Urenco in de buurt”, grapt Joris Poffers van VVD Dinkelland in het radioprogramma Twente wordt Wakker, op de vraag waar eventuele kleine kerncentrales in Twente geplaatst kunnen worden. Die joligheid heeft een serieuze ondertoon. Het college van Dinkelland moet lobbyen bij het Rijk voor een bijdrage voor onderzoek naar de opwekking van kleinschalige kernenergie.

Het kabinet stelt een budget van 65 miljoen euro beschikbaar aan provincies voor (onderzoek naar) kleinschalige opwek van kernenergie. “Provincies elders in het land tonen al langer interesse in kleinschalige opwek van kernenergie in hun provincie, maar de provincie Overijssel blijft vooralsnog achter”, stelt Poffers in de motie, die de VVD deze week tijdens de raadsvergadering indiende.

“We kijken of we een deel van die 65 miljoen euro die Den Haag beschikbaar heeft gesteld, binnen kunnen halen, in RES Twente-verband.”

Motie VVD

De VVD geeft in de motie aan dat het college, in RES Twente-verband en in overleg met de provincie Overijssel, ten eerste moet pleiten voor het binnenhalen van een deel van het budget voor (onderzoek naar) kleinschalige opwek van kernenergie en ten tweede dat burgemeester en wethouders actief blijven lobbyen voor de toepassing van kleinschalige opwek van kernenergie en andere alternatieven voor wind- en zonne-energie, zoals biogas, in de provincie Overijssel, zodat de wettelijke doelstellingen van CO2-reductie gehaald worden.

De motie is aangenomen.

Vuist maken

“We kijken of we een deel van die 65 miljoen euro die Den Haag beschikbaar heeft gesteld, om opwekking van kleinschalige kernenergie mogelijk te maken, binnen kunnen halen, in RES Twenteverband. We willen dat doen in regioverband; als je dat alleen als Dinkelland gaat proberen, is het gedoemd te mislukken. Je moet wel een vuist maken daarin”, aldus Poffers.

Modulaire reactoren

Kernenergie zou toegepast kunnen worden op een kleinschalige manier. “Het gaat om reactoren die op een vrachtwagen te verplaatsen zijn. Voor het plaatsen van een kleine modulaire reactor hebt je drie voetbalvelden nodig. In vergelijking met Borsele zijn die modulaire reactoren erg klein”, zegt Poffers.

Kan overal staan

“De nieuwe kerncentrales kun je op lucht koelen, je hebt geen koelwater meer nodig. Je zou zo’n kleine kerncentrale in principe overal neer kunnen zetten, maar ze zullen landschappelijk wel ingepast moeten worden. Dus niet overal kan zo’n ding komen te staan. Zet em bij Urenco in de buurt.”

Lobby starten

VVD Dinkelland wil daarin samenwerken met ander Twentse gemeenten, met RES Twente en met de provincie Overijssel. “Voor dat allemaal geregeld is, zijn we een half jaar verder. Maar in de tussentijd hebben we het college opgeroepen om actief de lobby te starten om een deel van het geld binnen te halen, dus we beginnen al vast, we gaan niet overal op wachten.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.