Verkeer
Stuur appje
Zoek

Monteur ingestort huis Oldenzaal doet verhaal in rechtbank

De monteur (40) die vorig jaar april in Oldenzaal een gasexplosie veroorzaakte waardoor een compleet huis instortte, boorde recht een gasleiding in. Dat stelt het Openbaar Ministerie na onderzoek. De zzp'er uit Rotterdam zou nalatig zijn geweest door te gaan boren zonder eerst te kijken waar leidingen liepen. De man sprak vandaag in de rechtbank voor het eerst zelf over de explosie.

De monteur wordt het ontstaan van een explosie door schuld met gevaar voor goederen en zwaar letsel tot gevolg ten laste gelegd.

Ingestord huis oldenzaal
Beeld: News United

Kruipruimte

Zo zou hij volgens het Openbaar Ministerie onvoldoende onderzoek hebben gedaan naar leidingen in en onder de woning. Vervolgens zou hij in de garagemuur geboord hebben, waarbij hij de gasleiding in de kruipruimte raakte. Er ontstond een gaslek die leidde tot een explosie.

'Hele grote impact op mij'

De 40-jarige verdachte hield aan de explosie een gebroken duim en gebroken voet over. "Ik ben mentaal nog niet waar ik moet zijn. Het heeft hele grote impact op mij gehad. Ik ben nu weer aan het werk, maar krijg regelmatig flashbacks", zegt hij in de rechtbank. Een huisarts constateerde in april vorig jaar dat de verdachte na de gebeurtenis in een shock verkeerde.

“De verdachte wil nu wel een verklaring afleggen”

De advocaat van de Rotterdammer wil graag bouwtekeningen zien van de woning, inclusief een tekening van het leidingwerk. "Ik wil dat kunnen vergelijken met de situatie van vorig jaar. Het lijkt er op dat er een verbouwing is geweest en dat mijn cliënt mogelijk uit is gegaan van een bepaald patroon dat bij dat soort woningen hoort", zegt advocaat Boomstra.

"Daarnaast wil ik weten waarom de laadpaal op een plek moest komen die niet logisch was, gezien de locatie van de meterkast."

'Documenten veranderen niets'

Officier van justitie Carlo Dronkers ziet het belang van die onderzoekswensen niet. "De verdachte had moeten weten waar de leidingen liepen. Ik zie niet in hoe het achteraf opvragen van deze documenten iets kan veranderen aan de ten laste legging tegen de verdachte. Daarnaast wist de verdachte waar de meterkast zat en is het dus niet van belang waar de meterkast eerder zou hebben gezeten, als die al verplaatst is."

De verdachte wilde tot nu toe geen verklaring bij de politie afleggen, maar verandert nu van mening. "In tegenstelling tot zijn eerdere standpunt wil hij nu een verklaring afleggen", zegt de advocaat.

'Explosie door schuld'

Bijna een jaar lang onderzocht het Openbaar Ministerie samen met de Arbeidsinspectie de explosie aan de Hoefsmid en de rol van de monteur die daar een laadpaal voor elektrische auto's aanlegde. Tijdens die werkzaamheden raakte hij dus een gasleiding.

Op het moment van de explosie waren vier personen in de woning aanwezig. Een man en vrouw met hun zoon en dochter. De moeder en dochter konden vrij snel uit het puin gered worden, maar de vader is uren na de explosie pas door een gespecialiseerd team van de brandweer uit het puin gered. De zoon des huizes verliet de woning lichtgewond. Hij zat op zolder toen de vloer onder zijn voeten wegzakte.

Definitief niet terug

Het gezin besloot na de explosie om definitief niet terug te keren naar de Hoefsmid omdat ze daar continu worden herinnerd aan de explosie. De gemeente Oldenzaal gaf het gezin voor twee jaar voorrang bij kaveluitgifte vanwege de grote impact van de gebeurtenis.

Tijdens de regiezitting vandaag was de familie niet aanwezig. Of de onderzoekswensen van de advocaat geaccepteerd worden door de rechtbank, wordt op een later moment duidelijk. Wanneer de zaak inhoudelijk wordt behandeld is nog niet duidelijk.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.