Verkeer
Stuur appje
Zoek

Henk Damhuis (86) krijgt glazen kievit voor bouw van duizenden vogelhuisjes

Glazen Kievit
Damhuis (links) ontvangt de glazen kievit uit handen van Theo Lohuis.
Beeld: Marcel Tettero

Duizenden vogelhuisjes, die overal verspreid over de gemeente Tubbergen en ver daar buiten hangen, zijn van de hand van Henk Damhuis (86). Hij is vanaf de oprichting in 1993 actief betrokken bij de Vogelwerkgroep Geesteren. Niet zozeer als vogelkenner, veldwerker of dronepiloot, maar vooral als timmerman.

Hij stopt daar nu, na dertig jaar mee en ontving donderdagmiddag 20 juli 2023 uit waardering voor zijn enorme inzet een prachtig kunstwerk in de vorm van een glazen kievit. Dit symbool van de Vogelwerkgroep Geesteren is van de hand van kunstenares Ellen Kleine Schaars uit Tubbergen.

“We verkochten twee van onze zeven koeien om onze bruiloft in 1965 te kunnen betalen”

Prachtige tijd

Henk Damhuis woont nog steeds op zijn geboorteplek net buiten Geesteren. "We hadden zeven koeien. Twee verkochten we om onze bruiloft in 1965 van te kunnen betalen."
Damhuis staat nog steeds bijna elke dag om half zes op. Van jongs af aan deed hij dat om de koeien te gaan melken. Daarna ging hij naar de Almelose nieuwbouwwijk Schelfhorst om er in de bouw aan de slag te gaan. Wanneer hij daar klaar was en naar huis terug keerde, wachtten de koeien opnieuw op hem om te worden gemolken.
De werkdag was dan pas tegen 21.00 uur voorbij. Tja, een normale dag. Henk Damhuis hoor je niet klagen. Hij kijkt terug op een prachtige tijd, inclusief het vele timmerwerk dat hij nog voor de Vogelwerkgroep kon doen. Jezelf nuttig maken voor een ander, dat is altijd zijn motto.

Veel verdwenen

De eerste jaren gingen de opbrengsten van de vogelhuisjes naar goede doelen als de Wensambulance, een hospice en het nieuwe schoolplein voor de basisschool. Daarna bleef het geld bij de Vogelwerkgroep Geesteren, die steeds ambitieuzer de weidevogels wilde gaan behouden.
Henk Damhuis weet alles van het verdwijnen van vogelsoorten. "Veldleeuwerik, kievit, grutto, geelgors, wulp, noem maar op. Veel is hier rond onze boerderij verdwenen, helaas."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.