Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

35 meter, 91.000 kilo, in één stuk vervoerd: enorme fietsbrug over Enschedese singel geplaatst

Een mammoetklus was het dit weekend: een grote stalen fietsbrug van 35 meter lang, 5 meter breed en 91.000 kilogram zwaar werd over de Tubantiasingel in Enschede geplaatst. Een gigantische kraan legde het ding op z’n plek bij de Volksparktunnel. Dat gebeurde in het holst van de (vrijdag)nacht, zodat werklui veilig op het treinspoor konden staan. Bovendien moest het gevaarte eerst in één stuk van Almelo naar Enschede worden gebracht, in een speciaal konvooi. Die rit kost normaal zo’n twintig minuten. Nu maar liefst drie uur.

De brug vormt een essentieel onderdeel van het stuk fietssnelweg F35 tussen Hengelo en Enschede. Die loopt nu tot de Lambertus Buddestraat in Enschede, maar moet uiteindelijk tot het centraal station doorgetrokken worden.

13 miljoen

Om daar te komen moeten zowel de Tubantiasingel als de Lambertus Buddestraat worden overgestoken. De brug over de singel is nu dus geplaatst, de ander is in de maak en wordt – als alles loopt zoals gepland - november dit jaar op z’n plek gelegd. Er tussenin fietsen mensen straks op hoogte, parallel aan de spoorlijn. De verwachting is dat het hele tracé in het voorjaar van 2024 wordt geopend.

Doel is om naast de doorstroming tussen beide steden ook de veiligheid te verbeteren, doordat fietsers en automobilisten elkaar niet meer tegenkomen op de twee kruisingen. Het gehele plan kost zo’n 13 miljoen euro, waarvan 10 miljoen provinciaal geld is en 3 miljoen door Enschede wordt betaald.

Tijdelijk gesloten

De werkzaamheden aan de nieuwe fietsbrug over de singel zijn nog niet klaar. Er wordt nog tot en met vrijdag 28 juli aan gesleuteld. De Volksparktunnel is daarom gesloten, verkeer moet zolang omrijden via de Prinsessetunnel of Lambertus Buddestraat.

  • Fietsbrug Tubantiasingel 1 foto Gemeente Enschede
    Een joekel van een kraan legt de kolossale brug op z'n plek
    Beeld: Gemeente Enschede
  • Fietsbrug Tubantiasingel 2 foto Gemeente Enschede
    Een joekel van een kraan legt de kolossale brug op z'n plek
    Beeld: Gemeente Enschede
Fietsbrug Tubantiasingel 4 foto Gemeente Enschede
Een speciaal konvooi leidde het transport van Almelo naar Enschede
Beeld: Gemeente Enschede
Fietsbrug Tubantiasingel 3 foto Gemeente Enschede
De brug komt aan bij de Tubantiasingel vanaf de Spoordijkstraat
Beeld: Gemeente Enschede
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.