Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Een streektaalambassadeur voor elke Twentse gemeente: Wie doet mee?

1Twente en streektaaldeskundige Adrie Hemmink zoeken veertien streektaalambassadeurs. Elke Twentse gemeente krijgt er minimaal één die het boegbeeld van de Twentse taal en cultuur moet worden in de eigen gemeente. “We hopen dat ook jongeren zich aanmelden. Het gaat om mensen die trots zijn op onze cultuur en die dat op allerlei manieren willen uitdragen”, aldus Hemmink.

Elektrische bakfiets

Dat is niet alles. Iedere streektaalambassadeur krijgt de beschikking over een elektrische bakfiets die hij voor zijn werk mag gebruiken. “De bakfiets richten we in als een mobiel taal- en cultuurinstituut”, vertelt Hemmink.

Volgens de projectleider van Tweta (Twentse taalambassadeurs) moet de ambassadeur een vaste waarde in elke gemeente worden, vergelijkbaar met stadsdichters en nachtburgemeesters. “Een aanjager, een boegbeeld”, vult ze aan.

Schroom

Het gaat erom activiteiten ontwikkelen om de Twentse taal en cultuur bekendheid te geven. Hemmink: “We moeten onze schroom laten vallen, trots zijn op onze streek en visie ontwikkelen waar we onze taal kunnen inzetten.”

icon_main_info_white_glyph

Aanmelding streektaalambassadeurs

Iedereen mag zich tot 11 augustus aanmelden. Daarna worden sollicitatiegesprekken gevoerd en wordt uiteindelijk een selectie gemaakt van de kandidaten die het meest geschikt zijn. “De ambassadeurs worden het gezicht van de Twentse taal en cultuur in onze gemeenten.”

Aanmelding via 1Twente.nl/tweta of 1Twente.nl/datwilik

Moderne media

Er wordt niet meteen gedacht aan klompen, knipmutsen en klederdracht. De ambassadeurs krijgen mediatraining, leren om te gaan met moderne communicatiemiddelen.

“Ze leren lokale items op te pikken en die te maken voor ons eigen televisieprogramma, website en social media. Zo maken we met elkaar een eigen Twents journaal en zenden die wekelijks uit.”

Drenthe heeft ze al

Eenzelfde netwerk van streektaalambassadeurs is al in Drenthe opgezet en daar werkt het prima volgens Hemmink. De ambassadeurs zijn zelf aan het werk, maar als er culturele activiteiten worden ontwikkeld, bellen ze hem ook. Het effect is dat taal en cultuur beter zichtbaar wordt en dat meer Nedersaksisch wordt gesproken.”

College in 't plat

Je hoeft wetenschapper Femke Nijboer van de Universiteit Twente niets te vertellen over het belang van het Twents. “Ik wil ambassadeur worden”, zegt zij in 1Twente Vandaag. “Taal is superbelangrijk en hoort thuis in wetenschap en technologie. Als je iets moet uitleggen, moet het vertrouwd voelen. Als ik plat praat, komt het beter aan.”

Nijboer zet technologie in voor ouderenzorg en praat derhalve veel met de doelgroep. Als ze dat in het Twents doet, is het contact zo gelegd. Ze kreeg de aanmoedigingsprijs Twentse taal. “Ik ben nog aan het leren, maar ik wil college geven in ’t plat.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.