Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Almelo krijgt er met Plan Grotestraat Noord een ‘groene’ straat bij: 'Zonder fontein, dat wel'

Whats App Image 2023 07 25 at 17 02 53
Rudi Schreurs (links) Harrie Lucassen van het Wijkplatform Centrum horen in het wijkgebouw vooral positieve geluiden over het plan Grotestraat Noord
Beeld: André Scheffers

De Grotestraat Noord wordt gezelliger en groener. Daar zijn ze het in dit deel van Almelo wel zo’n beetje over eens. Het lange winkellint, zoals de lengte van het winkelgebied vaak wordt geduid, is al ingekrompen en zal nog de komende tijd verder worden ingekort tot een autoluwe ‘winkelstraat’ met vooral aanbod van dienstverlenende sector en nichewinkels. Even verderop in wijkcentrum ’t Dok aan het Sumatraplein heerst dan ook een overwegend positieve stemming over de plannen die nu gestalte gaan krijgen.

Fontein

Dat het de voorbije week vooral over de sloop van de fontein op het Kerkplein ging, vinden ze in ’t Dok wel ‘een beetje jammer’. “Het is te verwachten en misschien ook wel begrijpelijk dat daar discussie over ontstaat”, geeft voorzitter Harrie Lucassen van het Wijkplatform Almelo Centrum aan. "De gemeente had het beter anders kunnen aankondigen dan mede te delen dat de fontein niet toekomstbestendig is. Hij staat gewoon in de weg. Gelukkig is het geen historisch monument à la de Trevi-fontein in Rome. En er komt een gezellig pleintje met groen en bankjes voor in de plaats. Het mooie plan Grotestraat Noord wordt nu overschaduwd door commotie over het verwijderen van de fontein. Dat verdient dit plan niet.”

Geveltuintjes

Een wandeling door de Grotestraat Noord met de voorzitter en secretaris Rudi Schreurs leert dat er al het een en anders is gedaan. En dat er ook nog heel veel te doen staat. Verder in de straat zijn de werkzaamheden inmiddels begonnen. Een stukje terug op de hoek met de Doelenstraat zijn de eerste tekenen van de vergroening zichtbaar. De eerder in de Doelenstraat aangebrachte geveltuintjes worden ook in de Grotestraat voor de panden aangelegd. "Zo zullen meer delen van de Grotestraat er groener uit komen te zien”, verzekert Schreurs. "Tijdens de informatieavonden werden de plannen over het algemeen toegejuicht. De langgerekte leegstand is velen een doorn in het oog. Het was een heel lang winkelgebied. Winkels zullen er blijven. Maar compacter en van een ander genre dan in de binnenstad. Geen ketens, maar de kapper, de pedicure en leuk niche-winkels.”

Whats App Image 2023 04 08 at 16 34 59
Lees ook
Grotestraat Almelo stukje groener met geveltuintjes

Autoverkeer

Ondernemers verschillen overigens wel van mening over de toegankelijkheid van verkeer in de straat. Volgens Lucassen zullen aanwonenden en neringdoenden altijd van mening verschillen of je autoverkeer toe moet laten of de straat als wandelgebied moet aanmerken. "De gemeente heeft voor het eerste gekozen. Wij denken dat het met de verkeersdruk wel mee zal vallen. Autoverkeer wordt met snelheidsremmers ontmoedigt. Het zal vooral bestemmingsverkeer zijn dat je hier aantreft. Bovendien kun je beter via de Boddestraat met een boog om dit deel van de Grotestraat heen rijden. Ben echt je eerder aan de andere kant.”

Riool

Ter hoogte van de Hagengracht fleurt renovatie en nieuwbouw van appartementen met daaronder winkelbestemming de straat op. Aan de overkant wordt dat door het al jaren leegstaande pand van sport 2000 teniet gedaan. Lucassen: "Ook dit pand zal plaatsmaken voor de nieuwbouw van appartementen. Dat betekent wederom een opwaardering van het gebied. En met de 1,7 miljoen voor de aankleding van de straat kun je mooie dingen doen. Bovendien wordt ook het riool vernieuwd als de straat eruit ligt.” Volgend voorjaar zal de schop de grond ingaan als de aanbesteding van het plan rond is.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.