Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Opnieuw wijkplatform weg in Almelo: ‘Gemeente niet gesteld op kritiek’

20230725 Herman Meijlof
Bestuurder opgeheven wijkplatform Aalderinkshoek Herman Meijlof
Beeld: Eigen foto Herman Meijlof

Het gehele bestuur van wijkplatform Aalderinkshoek stopt er definitief mee. Het laatste gesprek met de bestuurders en de wethouder Overmeen-Bakhuis draaide uit op het scheiden der wegen. Dat hoewel de lokale politiek verlangde naar een samenwerking tussen de twee partijen. Van de elf wijkplatforms, zijn er nu acht over in Almelo.

Onvrede

In april heeft het bestuur van wijkplatform Aalderinkshoek zelf aangegeven te willen stoppen met het platform. Dat kwam door onvrede over de communicatie met de gemeente. “Onze inbreng werd van tafel geveegd”, aldus bestuurslid Herman Meijlof. Een aantal gemeenteraadsleden drong er toch op aan opnieuw in gesprek te gaan met de gemeente. Dat werd niet een gesprek over de input van het bestuur over plannen voor de wijk, maar een ‘exitgesprek’.

'Niet gesteld op kritiek'

In het gesprek met de wethouder op 19 juli had Meijlof nog hoop om met elkaar door te kunnen, ook al had hij zelf aangegeven dat ze zouden stoppen. Hij zegt het jammer te vinden, maar er ook vrede mee te hebben. “Als ik had geweten dat het zo was gelopen, dan was ik twee jaar geleden al gestopt. De gemeente is niet gesteld op kritiek”, zegt Meijlof. Verder zegt hij dat de gemeente op zoek gaat naar nieuwe bestuursleden voor het platform. De wijkwethouder zegt echter dat een wijkplatform niet door de gemeente wordt geformeerd.

Schermafbeelding 2023 07 13 om 10 58 26
Lees ook
Valt het doek definitief voor het volgende wijkplatform in Almelo? ‘Wij willen nog wel’

Wethouder Overmeen-Bakhuis geeft verder aan dat in het laatste gesprek met het wijkplatform, dat zelf aangegeven heeft te stoppen, de afronding wat haar en het college betreft ook heeft plaatsgevonden. Van een nieuw platform is dus geen sprake. Op de vraag wat er beter had gekund in de samenwerking tussen het wijkplatform en de gemeente gaf de wethouder geen antwoord.

'Gemeente niet proactief'

In 2022 sneuvelden er al twee andere wijkplatforms in Almelo. Corona deed Noorderkwartier de das om. De kosten voor het pand Erve Noordik waarin het wijkplatform was gevestigd, liepen hoog op tijdens de maanden dat het dicht was in coronatijd. Financieel was het niet meer te bolwerken. “We klopten aan bij de gemeente, maar die was niet proactief in het zoeken naar een nieuwe locatie voor ons. We misten de ondersteuning van de gemeente”, aldus Sander Rettensberge, voormalig voorzitter van Noorderkwartier. 1 september 2022 sloten de deuren van Erve Noordik. Hoogstwaarschijnlijk komt daar een pannenkoekenrestaurant in.

Gemeente nam taken over

Het andere wijkplatform dat ophield met bestaan, is Schelfhorst. Meijlof zegt dat Schelfhorst met dezelfde problemen worstelde als Aalderinkshoek. Volgens secretaris Jan de Riet nam de gemeente de taken over zoals het maandelijkse inloopspreekuur voor wijkbewoners. Wijkplatforms vestigen zich voornamelijk in wijkcentra.

icon_main_info_white_glyph

De tien huidige wijkcentra

  • ‘t Aahoes (Aadorp)
  • ‘t Brookshoes (Bornerbroek)
  • ‘t Dok (binnenstad)
  • De Trefhoek (Sluitersveld)
  • Multi Functionele Accommodatie (MFA) Eninver (Wierdensehoek/Aalderinkshoek)
  • De Schöppe (de Riet)
  • De Goossemaat (Nieuwstraatkwartier)
  • De Driehoek (Ossenkoppelerhoek)
  • De Schelf (Schelfhorst)
  • ‘t Möll’nwiek (Windmolenbroek)

Geld naar wijkcentra

Ook al sneuvelen er links en rechts wijkplatforms in Almelo, de gemeente geeft aan dat een plek voor ontmoeting belangrijk is in de wijken en wil wijkcentra maximaal inzetten. Dat gebeurt door geld te spreiden over de tien locaties. De gemeente wil er in het bijzonder op toezien dat de centra in Aadorp en Bornerbroek blijven bestaan: “We hebben als college begrepen dat daar op dit moment zorgen zijn dat ze mogelijk door het ijs zullen zakken. Dat gaan we niet laten gebeuren”, zegt wethouder Jan Martin van Rees.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.