Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Almelose horecaondernemers verkeren in onzekerheid over droom pannenkoekenrestaurant

20230726 Erve Noordik Almelo
Erve Noordik
Beeld: Sander Rettensberger

Horecaondernemers Nina en Bjorn Alink willen dolgraag een pannenkoekenrestaurant beginnen in het monumentale Erve Noordik. Maar de gemeente wil de boerderij verkopen als pand met woonbestemming. En dan mag er geen restaurant in. “We zijn teleurgesteld in de gemeente”, aldus Bjorn Alink.

Erve Noordik was tot vorig jaar in gebruik door wijkplatform Noorderkwartier, maar dat stopte in 2022 door financiële problemen. Sindsdien staat het pand leeg. Het is lange tijd niet duidelijk wat de gemeente met het pand wil. Dus dacht het stel hun kans schoon te zien daar een restaurant te beginnen door het monumentale pand te kopen.

Droom

Nina en Bjorn Alink hebben al het cateringbedrijf ‘Delicious Creations’ in Almelo en nu willen ze hun eerste restaurant beginnen. Met het pannenkoekenrestaurant wil het stel nauw samenwerken met lokale producten en leveranciers. Ze willen bovendien lokale evenementen ondersteunen en zo integraal onderdeel worden van de gemeenschap. Dat staat in hun plan dat ze bij de gemeente indienden. “Het is wel een droom van ons om daar een restaurant te beginnen. Locatie, uitstraling, groene omgeving; het heeft alles”, zegt Alink

E-mail gemeente

De gemeente heeft de intentie om Erve Noordik te verkopen met een woonbestemming. Dat laat een ambtenaar in een e-mail aan de horecaondernemers weten als reactie op het ingediende plan. Dan mag er dus geen restaurant in. Het idee wordt echter wel goed ontvangen. In de e-mail staat dat het voornemen als ‘kansrijk wordt beoordeeld’. Wel moet er dan genoeg manoeuvreerruimte zijn voor bevoorrading van het restaurant. Ook moeten er voldoende parkeerplaatsen zijn, er moet niet elders in de buurt geparkeerd worden.

Andere bestemming

Op dit moment heeft het pand een maatschappelijke bestemming. Dan mag de locatie voor onderwijs, kinderopvang en dienstverlening gebruikt worden. Horeca is niet toegestaan, zo schrijft de gemeente. Om het bestemmingsplan te wijzigen naar wonen, moet het college eerst goedkeuring krijgen van de gemeenteraad. Het is onduidelijk wanneer dat gebeurt.

“Ik snap de keuze van de gemeente niet”

“Als ik het koop, moet ik weer een bestemmingswijziging aanvragen bij de gemeente wat weer 2 jaar gaat duren en daar komen allerlei kosten bij kijken”, zegt Alink. “Ik snap de keuze van de gemeente niet.” Via Facebook verzamelde Bjorn Alink steun om een pannenkoekenrestaurant te beginnen. Ruim 500 mensen reageerden positief.

Lokale politiek

Alink heeft bij de lokale politiek aangeklopt en hoopt dat de gemeente toch bereid is om het bestemmingsplan te wijzigen. Waarom de gemeente het pand een woonbestemming wil geven en niet een horeca bestemming, is niet bekend. De gemeente heeft nog geen reactie gegeven.

icon_main_info_white_glyph

Erve Noordik

Erve Noordik aan Bosrand 33 is een van de oudste boerderijen van Almelo. Waarschijnlijk bestond de boerderij al in het jaar 1445. De boerderij was verbonden aan Huis Almelo en eeuwenlang leefde de familie Noordik daar. In de 18e eeuw was het gebruikelijk dat bewoners de naam van het boerenerf als familienaam aannemen. Zo heeft de naam lang voortbestaan. Vanaf 1968 is het in handen van de gemeente.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.