Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Waarom gemeente Almelo monumentale boerderij niet aan horecaondernemer verkoopt

Ontwerp zonder titel 1
Erve Noordik / beeld ter illustratie
Beeld: Sander RETTENSBERGER / Unsplash

De gemeente Almelo zal Erve Noordik niet rechtstreeks verkopen aan Nina en Bjorn Alink. De twee horecaondernemers willen zielsgraag een pannenkoekenrestaurant beginnen in de monumentale boerderij aan het Bosrijk. Maar dat wordt lastig, want door een uitspraak van de Hoge Raad moet de gemeente ervoor zorgen dat alle serieuze gegadigden kans maken het pand te kopen.

Het stel heeft onlangs een plan ingediend om in Erve Noordik een pannenkoekenrestaurant te beginnen. Het plan werd goed ontvangen: “Het vestigen van horeca is een ruimtelijk passende invulling”, zo schrijft de gemeente in een e-mail aan de Alinks. In dezelfde e-mail staat echter dat de gemeente de intentie heeft het pand te willen verkopen met woonbestemming.

Twee jaar

De ondernemers zouden het dan wel kunnen kopen, maar dan moet de bestemming na de koop gewijzigd worden naar horeca om het pannenkoekenrestaurant te kunnen beginnen. “Als ik het koop, moet ik weer een bestemmingswijziging aanvragen bij de gemeente wat weer twee jaar gaat duren”, zegt Alink.

20230726 Erve Noordik Almelo
Lees ook
Almelose horecaondernemers verkeren in onzekerheid over droom pannenkoekenrestaurant

Waarom kan de gemeente het pand niet meteen verkopen aan de horecaondernemers? Volgens een woordvoerder komt dat door het Didam-Arrest: “In lijn met het beleid en het Didam-arrest zal het natuurlijk openbaar worden aangeboden of verkocht. Het college van B en W laat dat voorbereiden voor de functie van wonen die hier het meest passend wordt gevonden.”

icon_main_info_white_glyph

Didam-arrest

In november 2021 spreekt de Hoge Raad het Didam-Arrest uit. Vanaf dan moet de overheid bij verkoop van onroerend goed alle gegadigden gelijke kansen bieden. Grond mag niet uitsluitend aan één partij worden aangeboden. De verplichting is een gevolg van het gelijkheidsbeginsel en heeft te maken met het bieden van gelijke kansen. Overheidsinstanties kunnen daardoor niet onroerende zaken exclusief aan één partij aanbieden zonder dit vooraf kenbaar te maken en moeten een selectieprocedure houden.

Uitzondering

De gemeente mag afzien van een selectieprocedure wanneer er bij voorbaat al vaststaat of wanneer er redelijkerwijs kan worden aangenomen dat er slechts één serieuze gegadigde in aanmerking komt voor de aankoop. Ook kan een overheidsinstantie een potentiële koper afwijzen als die als ‘niet serieus’ wordt geacht.

Bestemming

Sinds september 2022 staat het pand leeg. Daarvoor zat wijkplatform Noorderkwartier er 40 jaar in. Op dit moment heeft het de bestemming ‘maatschappelijk’. Het college van B en W wil het verkopen met woonbestemming en daarvoor moet het bestemmingsplan gewijzigd worden. Hier moet de gemeenteraad eerst mee instemmen. Het nieuwe bestemmingsplan is nog niet gereed.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.