Verkeer
Stuur appje
Zoek

Tubbergen en Dinkelland scoren hoogste aantal vrijwilligersuren in Nederland, volgens GGD en RIVM-onderzoek

Tubbergen plaatsnaambord
Beeld: Léon de Man

Uit een recent onderzoek uitgevoerd door de GGD en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), waarvan de resultaten werden geanalyseerd door Bureau Louter voor het rapport "Beste gemeenten 2023", blijkt dat de gemeente Tubbergen het grootste aandeel vrijwilligers heeft van alle Nederlandse gemeenten.

De provincie Overijssel blijkt over het algemeen een voorbeeld te zijn als het gaat om vrijwilligerswerk. Naast Tubbergen bevinden zich nog drie andere Overijsselse gemeenten in de Top-5 van de lijst. Dinkelland, Dalfsen en Hof van Twente nemen respectievelijk de tweede, vierde en vijfde positie in op deze ranglijst.

"De resultaten van het onderzoek wijzen erop dat gemeenten een sterke gemeenschapszin hebben, waarbij inwoners zich vrijwillig inzetten voor diverse maatschappelijke doelen. Vrijwilligerswerk speelt een cruciale rol bij het verbeteren van de sociale cohesie en het versterken van het gemeenschapsgevoel", aldus Roelien Ruiter van Lokaal Dinkelland.

Hoewel het onderzoek de positieve betrokkenheid van gemeenten bij vrijwilligerswerk benadrukt, is het ook belangrijk om aandacht te besteden aan de uitdagingen waarmee vrijwilligersorganisaties en gemeenten te maken kunnen hebben vindt Ruiter. Een duurzaam vrijwilligersbeleid en voldoende ondersteuning zijn essentieel om de betrokkenheid op lange termijn te behouden.

icon_main_info_white_glyph

Publicatie

EWmagazine.nl publiceerde uitslag in de laatste uitgave.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.