Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Motorongeval zette het leven van Hengeloër Glenn op zijn kop, nu heeft hij zijn eigen motorzaak

Glenn De Koning kreeg in 2016 een zwaar motorongeluk en moest jaren revalideren. Hij liet het er niet bij zitten en startte in 2021 zijn eigen motorzaak, waarin hij custom-motoren bouwt en Harley's repareert. "Harley's zijn groot, luidruchtig en er gaat wel eens wat kapot. Dat maakt het mooi."

Als je voor het eerst bij King Motorcycles in Hengelo binnenkomt, valt het op hoe schoon de garage is: "Elke week komt mijn moeder schoonmaken. Voor veel mensen is Harley rijden een hele dure hobby, daarom wil ik het hier heel netjes houden", zegt eigenaar Glenn de Koning.

Zijn passie voor Harley's heeft hij al van jongs af aan. "Het karakter van de motor; ze zijn groot, luid en gaan onderweg wel eens stuk. Dan kan ik 'm mooi repareren. Het is dan echt een avontuur", zegt De Koning.

Lijdensweg

In 2016 sloeg het noodlot toe; De Koning kreeg een motorongeluk. Hij brak zijn rug en moest vijf jaar revalideren. Daarna is het hem gelukt om in 3 jaar tijd een eigen zaak op te bouwen. "Ik voelde mijn rug breken tijdens het ongeluk en ik voelde mijn benen niet meer", zegt De Koning.

"Straks zit ik samen met mijn schoonmoeder in de rolstoel, want die heeft een dwarslaesie." De Hengeloër leerde weer lopen, maar hij moet zware pijnstillers slikken tegen de zenuwpijn: "Dat is ook de reden waarom ik een eigen bedrijf ben begonnen", legt de ondernemer uit. "Nu kan ik mijn zaak voor een week sluiten als ik heel veel last van mijn rug heb. Dat kun je een werkgever niet elke keer aandoen." De zaak loopt desondanks goed. De klanten blijven komen.

“Ik heb mijn oldtimer verkocht en van dat geld toen bruggen en een gereedschapskist aangeschaft.”

Rechtszaak

De nasleep van het ongeluk was dan ook in een ander opzicht pijnlijk. "Toen ik in november 2016 die aanrijding kreeg, had ik nog geen drie jaar een volledig contract en dus besloot het UWV dat ik daarom de rest van mijn leven maar recht had op 21 euro per maand. Ik had te jong een ongeluk gekregen."

  • King motorcycles hengelo 1twente gerda minkjan 1
    Beeld: 1 Twente / Gerda Minkjan
  • King motorcycle 1twente
    Beeld: 1Twente / Gerda Minkjan

Eigen zaak

Hij spande een rechtszaak aan tegen het UWV, maar zijn gelijk haalde hij niet bij de rechter: "Het heeft me 10.000 euro gekost. Ik heb toen serieus overwogen om te emigreren." De verzekering van de vrouw die hem had aangereden keerde toch uit. Hij kwam in de ziektewet en daarna in de WW terecht.

De Koning besloot om een eigen onderneming te beginnen: "Ik heb mijn oldtimer verkocht en van dat geld toen bruggen en een gereedschapskist aangeschaft." Het bedrijf bestaat sinds 2021.

‘With a little help from my friends’

Gelukkig heeft Glenn, die nog steeds heel veel pijn in de rug heeft, een fijn 'support system'. Zijn vriend Herman helpt hem bijvoorbeeld vrijwillig als klusjesman en zijn vriendin helpt met de boekhouding. Zij is ook verantwoordelijk voor de inrichting van de zaak, die een fraaie industriële uitstraling heeft.

En er is nog iemand die goed voor Glenn zorgt: trouwe viervoeter Dart, die je enthousiast begroet als je binnenkomt. Maar laat je niet van de wijs brengen door het stoere uiterlijk van deze gespierde hond. "Als de kat thuis in Dart's mand gaat liggen, komt hij zo naar me toe van: 'Wat nu?'" zegt De Koning lachend. Dart volgt hem overal in de garage op de voet.

King motorcycle hengelo 1twente2
Beeld: 1Twente / Gerda Minkjan

Succesverhaal

Nu zijn we dus drie jaar verder. En wat doet Glenn dan zoal met al die mooie Harleys? "Ik houd me voor de helft van de tijd bezig met custom bouwen; dat is voornamelijk winterwerk. In de zomer houd ik alles rijdend, reviseer ik kapotte blokken en pleeg ik onderhoud en controleer ik de motoren."

De klanten kunnen hun geliefde motoren met een gerust hart bij Glenn achterlaten. De zaken gaan goed: "Ik heb het hartstikke druk!" Terwijl hij vol trots uitlegt wat voor motoren er allemaal wel niet staan, komen er alweer drie Harley-eigenaren binnendruppelen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.