Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

MKB-Twente zoekt 13.000 medewerkers, maar waar haal je ze vandaan

Nog nooit had het Twentse bedrijfsleven zoveel vacatures. “Liefst 13.000”, meldt Albert van Winden, voorzitter van Midden Klein Bedrijf Twente (MKB). De banen liggen voor het oprapen, maar waar haalt het MKB de mensen vandaan. De krapte op de arbeidsmarkt wordt een van de grootste uitdagingen van de regio”, zegt Van Winden.

Twente moet het hebben van het MKB. Van een MKB spreek je als er tot 250 mensen medewerkers in dienst zijn. Juist in onze regio gaat het over ondernemingen die veel kleiner zijn. In het land tussen Dinkel en Regge bevinden zich 47.000 bedrijfjes waar maximaal tien mensen werken. “Die zorgen voor 200.000 arbeidsplekken in Twente.”

Banenmotor

Waarmee Van Winden maar wil zeggen dat de MKB een uiterst belangrijke banenmotor in Twente is. Een motor die pruttelt en waaraan gesleuteld moet worden, omdat de komende vijf jaar ook nog eens één op de vijf werkzame mensen met pensioen gaat. “De mensen die weggaan, laten hun werk liggen waardoor meer druk op de collega’s ontstaat. Wie of wat vangt dat op?”

Mooie economie in Twente

Die vraag stellen is ‘m in dit geval niet beantwoorden, want er zijn gewoon te weinig mensen. Werkloosheid werd voor corona nog vetgedrukt geschreven. Nu is die minder dan 3 procent. Dat komt mede doordat de economie in onze regio met tien procent groeide, waardoor we in Twente weer mee kunnen doen met de rest van het land. “We doen het hartstikke goed en hebben een mooie economie.” Maar die enorme aderlating in werkkrachten die eraan zit te komen, bezorgt de MKB grijze haren.

Kleine bedrijven

Dat Twente veel van die kleine bedrijven heeft is best een goed teken, vindt de MKB-voorzitter. Dat toont dat in de streek echte ondernemers wonen. “De hoeveelheid is uniek. In andere gebieden zoals rond Eindhoven staan gigantische bedrijven met duizenden werknemers. Daar hebben wij er niet zoveel van. Onze kleine bedrijven zijn de toeleveranciers van die grote ondernemingen.”

Fragiel

Juist daarom is het personeelstekort zo schrijnend. Als bij een kleiner bedrijf medewerkers wegvallen dan hakt dat er meteen in, dan wordt het heel fragiel. “Da’s een enorme aderlating. Het grootste probleem is de continuïteit. Elke dag moet knetterhard worden gewerkt om de omzet te halen om te overleven.”

Bouwen, bouwen, bouwen

De voorman van het MKB-Twente beseft dat er geen makkelijke oplossingen zijn. Het onderwijs speelt een grote rol, de bedrijven moeten uit een ander vaatje tappen, de UWV, bouwbedrijven: alles is met elkaar verbonden.

“Bouwen, bouwen, bouwen zijn de eerste drie prioriteiten in Twente. Als we expats en talenten hier aan het werk willen houden, moeten we ze een woning kunnen bieden. Als je verder wilt groeien, zorg dan dat we nadat de stikstofproblemen zijn opgelost als de donder zoveel mogelijk huizen bouwen.”

Tekort bouwvakkers

De vraag is meteen of er van die bouwerij veel terecht komt. Het aantal beschikbare banen in de bouw is de laatste jaren explosief gestegen. In 2015 waren dat er 19.000, nu zijn dat er 24.000. “We komen mensen tekort”, geeft Van Winden aan. Vandaar dat ook een poging wordt gewaagd de laatste werklozen uit de bakken van het UWV te halen. “Kijken welke werkzaamheden er zijn en of we die kunnen matchen.:

“Het gaat niet alleen om geld, het gaat om het geluk wat je hebt in je leven met je baan”

Techniek en bouw

Onderwijsinstituten als ROC, Hogeschool Saxion en Universiteit Twente hebben een belangrijke opgave stelt Van Winden. “Digitalisering en robotisering zijn belangrijke elementen om het werk makkelijker te maken. Die slag moeten we maken.” En het MBO en het MKB moeten de afstemming van opleidingen goed op elkaar afstemmen.

De voorzitter rekent voor dat 76 procent van alle MKB-medewerkers een MBO-opleiding heeft. Techniek en bouw. Iedereen zit om erom te springen. “De startpositie van die beroepsgroepen is goed en ze verdienen een meer dan gemiddeld salaris. Je hoeft geen universitaire opleiding te doen.”

Basisscholen

Het besef moet wat hem doordringen in alle lagen van de maatschappij. Vandaar ook dat hij zijn pijlen ook richt op het basisonderwijs. “Voor de kinderen is het fijn te weten wat je kunt worden en dat er richting bouw en techniek veel te doen is. We denken dat dat te weinig gebeurt. Kijk nou eens waar je echt gelukkig van wordt. Het gaat niet alleen om het geld.”

Geluk met je baan

Dat uitgangspunt zal ook in de bedrijven gehanteerd moeten worden. In zijn zienswijze zorgt het MKB ervoor dat ze werknemer boeit, bindt en vasthoudt. “Hoe kan je je medewerkers prettig laten werken. We spreken veel met starters en jongeren die net een diploma hebben gehaald. We zien dat geld niet alles is, ze zoeken betekenisgeving. Het gaat om het geluk wat je hebt in je leven met je baan.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.