Verkeer
Stuur appje
Zoek

Opeens neemt vakantie van Stefan uit Borne een andere wending: "Ze zeiden: direct vertrekken"

20230805 Familie Kamps uit Borne in Slovenië getroffen door noodweer Foto Stefan Kamps
Stefan en zijn gezin brengen de nacht door in een gymzaal
Beeld: Stefan Kamps

Hij sliep vannacht bij een supermarkt, vanavond in een gymzaal. Niet de vakantie die Stefan Kamps voor ogen had toen hij maandag met zijn gezin vertrok uit Borne. Ze zitten in Slovenië, dat door hevig noodweer wordt geteisterd. De Bornenaar houdt de weerapps scherp in de gaten terwijl zijn bagage verderop in een stacaravan ligt: "Hopen dat de dijk het houdt."

Vrijdagochtend dobberde Stefan relatief zorgeloos in het zwembad bij de camping. Hij was net in Brežice aangekomen, in het oosten van het land. Temperatuur is aardig, sfeer is goed, maar het dondert op de nieuwsapps.

'Rustig blijven!'

"In de ochtend lazen we dat Nederlanders waren omgekomen door het noodweer", zegt Kamps tegen RTV Oost. "Toen was er bij ons nog weinig aan de hand, maar 's middags sloeg het weer om.

"De twee slachtoffers zijn een vader (52) en zoon (20) uit Gouda, die honderd kilometer verderop van Stefan om het leven kwamen. Ze wandelden door de bergen toen ze vermoedelijk werden getroffen door bliksem.

Het weer wordt ook bij hem onrustiger, ziet Stefan. "Ik keek naar de rivier achter de camping, die steeg behoorlijk hard. Het was een uur of half vijf dat we te horen kregen dat er iets aan de hand was, maar we wisten niet wat. De lokale autoriteiten zeiden dat we vooral rustig moesten blijven. Geen reden tot paniek."

Stefan filmt hoe herten letterlijk nattigheid voelen en ervandoor gaan

20230805 Noodweer treft familie Kamps uit Borne water hoog rivier Foto Stefan Kamps
Het water kruipt steeds hoger in de rivier achter de camping
Beeld: Stefan Kamps

Via Twitter volgt Stefan de ontwikkelingen in de rest van het land. Hij ziet een foto voorbijkomen van een auto die vol staat met water, zo'n tachtig kilometer verderop.

Direct vertrekken

Aan het begin van de avond gaat het ook stormen in het uiterste oosten, waar Stefan met zijn gezin zit. "Plensbuien, en in de wijde omgeving zagen we onweer inslaan. Tegen tien uur had ik het idee dat het de goede kant op ging, maar toen kwam de man van de vakantieaanbieder ons uit de stacaravan halen. We moesten direct vertrekken.

"Het gezin pakt paspoorten en wat toiletartikelen en volgt de brandweer naar de parkeerplaats bij de Lidl. "In kolonne. Daar hebben we tot half drie 's nachts gezeten in de auto, daarna zijn we naar een gymzaal gebracht."

20230805 Familie Kamps Borne noodweer Slovenië gymzaal overnachten Foto Stefan Kamps
Voor mensen in de gymzaal is er pizza
Beeld: Stefan Kamps

Wat dat betreft is het allemaal prima geregeld volgens de Bornenaar, al is het maar de vraag of er nog iets van vakantievieren terechtkomt. "Voor vanavond is er ook weer regen voorspeld, daar zit de onrust. Toen we uit de caravan zijn gehaald was de waterstand lager en er komt ook wat aan uit het noorden.

Tegenstrijdige berichten

"Vooral de dijk maakt Stefan zenuwachtig. "Er is een grote kans dat die gaat scheuren." Het is de vraag wat er dan overblijft van de stacaravan waar het gezin vrijwel al hun spullen heeft liggen.

De campingbeheerder lijkt zich in ieder geval weinig zorgen te maken. "Tja, die zetten op Instagram dat iedereen welkom is en kan inchecken, wat dat betreft zijn de berichten hier tegenstrijdig."

20230805 Noodweer familie Kamps Slovenië wateroverlast Foto Stefan Kamps
Opeens neemt Stefan's vakantie een andere wending: "Ze zeiden: direct vertrekken"
Beeld: Stefan Kamps
Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.