Verkeer
Stuur appje
Zoek

Colin Kok, Progressief Wierden: 'Geen opstapplaatsen voor leerlingenvervoer als middel om te bezuinigen'

Colin Kok
Colin Kok.
Beeld: Twente FM

Er komen geen opstapplaatsen in de gemeente Wierden voor het leerlingenvervoer van kinderen die naar een school voor speciaal onderwijs gaan. Deze kinderen blijven vanuit huis opgehaald worden, vertelt Colin Kok, raadslid Progressief Wierden, in het radioprogramma Twente wordt Wakker.

In de gemeenteraadsvergadering van juli 2023 stond de vernieuwing van de verordening Leerlingenvervoer op de agenda, waarbij de mogelijkheid tot het invoeren van opstapplaatsen ingezet werd. Een punt dat niet goed viel bij Progressief Wierden en Nieuw Enter Wierden. Beide fracties dienden een amendement in om het mogelijk instellen van opstapplaatsen uit de nieuwe verordening Leerlingenvervoer te schrappen.

“Voor met name kinderen met een problematiek die naar een school voor speciaal onderwijs gaan, kan zo’n opstapplaats de nodige moeilijkheden geven”

Voor met name kinderen met een problematiek die naar een school voor speciaal onderwijs gaan, kan zo’n opstapplaats de nodige moeilijkheden geven, vertelt Kok. “De stabiele factor vanuit thuis weggaan naar school is er dan niet meer.”

“Als je dan echt wilt bezuinigingen op leerlingenvervoer, kom dan met een goed onderbouwd plan naar de gemeenteraad en dan kunnen we als raad daar wat van vinden”, aldus Kok.

Zelfstandig

“Er zijn ook wel kinderen die meer zelfstandig zijn. Ga dan met dat kind, of met meerdere kinderen die dat wel kunnen, kijken of we daar iets mee kunnen doen. Maar niet een hele groep kinderen naar een opstapplaats dirigeren.”

Geen bezuiniging

Het belang van het kind moet voorop staan, vooral bij kinderen uit deze kwetsbare groep, stelt Progressief Wierden. Als er gekozen wordt voor een opstapplaats om financiële redenen, staat het kind niet centraal, maar staat de financiële situatie centraal, aldus Kok. “Het mag geen bezuiniging worden.”

Opstapplaatsen schrappen

“Kinderen die niet zelfstandig van- en naar school kunnen, maken gebruik van het leerlingenvervoer. Zij worden vanuit huis opgehaald. En wat NEW betreft blijft dit zo”, benadrukt Leonie Prieshof-Otten tijdens de raadsvergadering.

NEW pleitte in 2015 ook al om de mogelijkheid tot het invoeren van centrale opstapplaatsen uit de verordening te halen. “Die centrale opstapplaatsen, waren destijds een nieuwe toevoeging, een knop om aan te draaien, mocht dat financieel noodzakelijk zijn. Een grote onzekerheid voor kinderen en hun ouders.”

Unaniem

De gemeenteraad steunde unaniem het samengevoegde amendement van Progressief Wierden en Nieuw Enter Wierden en daarmee is de invoering van centrale opstapplaatsen uit de verordening gehaald.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.