Verkeer
Stuur appje
Zoek

Beiaardiers Hylke Banning en Esther Schopman spelen op het carillon een wereldwijd beluisterd eerbetoon aan Kate Bush

De Britse zangeres, muzikante, singer-songwriter en producer werd zondag 30 juli 65 jaar. Juist die dag geven Banning en Schopman een carillonconcert in zowel Enschede als Oldenzaal.

Op het programma staan vier liederen van Kate Bush. “Ter ere van haar verjaardag”, vertelt de Oldenzaalse beiaardier in het radioprogramma Twente wordt Wakker.

De muzikanten worden benaderd door twee fans van Kate Bush. “Leden van een fanclub. Ze vroegen of ze mochten filmen. We wilden liever niet dat er iemand boven in de toren op onze handen stond te kijken.”

“We hebben de klokken onder de aandacht gebracht van mensen die misschien nog nooit van klokken gehoord hebben”

De beiaardiers maken zelf een filmpje van hun spel en sturen dat naar hen op. “Zij hebben dronebeelden gemaakt en dat samengevoegd met ons filmpje.” De video wordt inmiddels wereldwijd bekeken. Banning: “Daar zijn we blij mee. We hebben de klokken onder de aandacht gebracht van mensen die misschien nog nooit van klokken gehoord hebben.”

Quatre mains

Banning en Schopman spelen die zondag quatre mains, vierhandig. “Dat is wel bijzonder. Je zit naast elkaar, we gebruiken allebei onze vuisten en vaak ook onze voeten voor de pedalen. Er wordt hard geramd op de klavierstokken. Je hoort ook extra klokken als we quatre mains spelen.”

Concert St. Plechelmus

Het volgende concert van Hylke Banning is op zondag 3 september, dan bespeelt hij het carillon van de St. Plechelmusbasiliek. Het concert begint om 20.00 uur.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.