Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Almelose ouderen komen vakantieperiode door met Zomerschool: ‘Gezelliger samen dan alleen’

 • Whats App Image 2023 08 07 at 11 31 44
  Almelose Senioren genieten van het ontbijt, de aftrap van de Zomerschool
  Beeld: Bjorn van den Elst
 • Whats App Image 2023 08 07 at 11 31 45
  Almelose Senioren genieten van het ontbijt, de aftrap van de Zomerschool
  Beeld: Bjorn van den Elst
 • Whats App Image 2023 08 07 at 11 31 45 1
  Almelose Senioren genieten van het ontbijt, de aftrap van de Zomerschool
  Beeld: Bjorn van den Elst

Ongeveer tachtig ouderen komen bij elkaar en kletsen er gezellig op los onder genot van een eitje en boterham. De zomerschool voor ouderen start op maandagochtend met een drukbezocht ontbijt in het Huis van Katoen en Nu. Dat het meer op een ‘herfstschool’ lijkt vanwege het weer, mocht de pret niet drukken. “Het is gezelliger samen dan alleen”, zegt deelnemer Florieke Schmal (75).

“De wereld van ouderen wordt kleiner. Het is stiller in de stad tijdens de vakantieperiode. Deze activiteiten zijn juist voor de thuisblijvers”, zegt burgemeester Arjen Gerritsen. Hij opent het ontbijtbuffet en onderstreept het belang van de activiteiten voor ouderen. “Het is leuk om te zien hoe jullie elkaar ontmoeten. Daar is deze weel ook vooral voor”, spreekt hij de ouderen toe.

Buren op vakantie

Het idee van de Zomerschool is in 2010 ontstaan. De drie Almelose ouderenbonden organiseren elke bouwvakvakantie een week vol activiteiten. “De buren, vrienden en familie zijn op vakantie en activiteiten liggen stil tijdens deze periode”, zegt Cobi Noordhoff, vrijwilliger bij de Ouderen Vereniging Almelo. Ouderen konden zich voor vijf euro per activiteit van tevoren inschrijven. “We hebben zoveel mogelijk verschillende activiteiten bedacht”, zegt Noordhoff. In totaal hebben 125 ouderen zich aangemeld voor de Zomerschool.

230630 zomerschool COSBO 1
Lees ook
Stichting COSBO uit Almelo gaat eenzaamheid van ouderen tegen en organiseert zomerschool

Een van de deelnemers aan de ontbijttafel heeft nog niet eerder aan een activiteit van de ouderenorganisatie meegedaan. Ze heeft zich gelijk voor meerdere bezigheden ingeschreven: “Het is leuk om samen te zijn. Ik heb me ingeschreven voor Heracles en Praamvaren.” Een praam is een langwerpige, platte boot. Het is een van de oudste bootsoorten en in Almelo werd er vroeger ‘turf’ mee vervoerd. Het wordt nu gebruikt als rondvaartboot in de binnenstad. Ook is er een knutselmiddag en aan het einde van de week is er een feestelijke afsluiting.

icon_main_info_white_glyph

Stichting COSBO

Stichting Collectief Orgaan Samenwerkende Bonden van Ouderen (COSBO) is de overkoepelende organisatie van de drie ouderenbonden in Almelo: KBO, de PCOB en de OVA. Vrijwilligers van de organisaties regelen organiseren niet alleen het zomerkamp, maar houden een infomarkt, maken een senioren journaal, organiseren verschillende workshops en meer.

Meer behoefte aan contact

“Niemand wil eenzaam genoemd worden. De ouderenorganisatie is voor mensen die meer behoefte hebben aan contact”, aldus Noordhoff van OVA. De afgelopen jaren ziet ze een groei aan leden. “Dat komt vooral door de activiteiten die we organiseren”

Dagen niet praten

Florieke geniet van haar ontbijt. Zij is niet alleen deelnemer, maar ook vrijwilliger bij een van de ouderenorganisaties van Almelo. Dankzij haar inzet bij de ouderenvereniging, houdt ze zichzelf bezig. Ze geeft onder meer computerles en helpt bij belastingaangifte. “Als ik niet actief ben, ben ik alleen. Soms praat ik dagen niet met iemand, dan voel ik me ook alleen.” Aan het einde van het ontbijt, breken de eerste zonnestralen van augustus door en begint het echt op een Zomerschool te lijken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.