Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Indië-herdenking in Almelo afgelast, maar veteranen leggen zich er niet bij neer

  • Indie herdenking 3
    De 24e Indië-herdenking in 2022 bij het Indië Monument in Almelo
    Beeld: Bjorn van den Elst
  • Indieherdenking 2
    De 24e Indië-herdenking in 2022 bij het Indië Monument in Almelo
    Beeld: Bjorn van den Elst

Er is weinig over van de jaarlijkse Indië-herdenking in Almelo. Twee bestuursleden van de organiserende Commissie Indië Monument Almelo gooien het bijltje erbij neer. De reden: ze kunnen er de energie niet meer aan geven. Het Veteranencomité Almelo (VCA) wil echter hoe dan ook dat de traditie in ere wordt gehouden. "De herdenking mag niet verloren gaan", zegt veteraan Albert Zomer.

Slechts een handjevol mensen staat op 14 augustus kort stil bij oorlogsslachtoffers voor het Indië-monument. Normaliter komen er 200 mensen bijeen. De commissie voor de gedenksteen geeft aan te veel met randzaken bezig te zijn de laatste jaren, zoals de vraag of het monument mag blijven staan op de huidige plek of hoe ermee om wordt gegaan. “Wij vinden dat alle energie moet zitten in de herdenking. En dat kunnen we op dit moment niet meer geven. Hoe graag we dit ook willen.” Dat zegt voorzitter Sylvia Jannink in een afscheidsrede. Zij stapt op samen met medebestuurder Erik Schipper.

Auto op monument

Volgens Jannink ‘hecht niet iedereen dezelfde waarde aan het monument’. Er is vooral gedoe over auto’s die parkeren op het monument of kraampjes die ertegen aan komen te staan. De gedenksteen staat in Doepark de Hagen van het Natuurhus. Evenementen op het terrein zorgen voor de drukte rondom de herdenkingsplek. Ondanks dat de gemeente beloofd heeft een en ander op te lossen, kiezen de twee bestuursleden toch om op te stappen. “Wij vinden dat het tijd is voor een frisse wind”, aldus Jannink. Nu is er nog maar een bestuurslid over.

'Cirkel van respect'

De commissieleden hebben voor hun vertrek ervoor gezorgd dat er een duidelijke afbakening komt van het monument met een ‘cirkel van respect’. “Er wordt beter gras ingezaaid en er komt een kleine beplanting er omheen, zodat er geen auto’s meer op parkeren of kraampjes tegen het monument aan komen te staan”, zegt Jannink. Er komt ook handhaving voor om het overlast van auto’s tegen te gaan.

Plooien gladstrijken

Veteraan Zomer wil ervoor zorgen dat de herdenking toch terugkomt zoals die was en gaat de kar trekken om de boel te lijmen. Hij wil om tafel met het Nederlands-Indië comité en met de beheerder van het Natuurhus. “Wat is nou echt het probleem en zijn de plooien nog glad te strijken?”

'Dit is niet het einde'

Voor de Almelose veteranen is het een belangrijke, jaarlijkse bijeenkomst. “Dit is niet het einde van de herdenking. Dat verdienen de mensen die zijn gestorven niet”, betoogt hij namens het VCA. “Er was sprake van dat het monument zelfs weg zou gaan. Onze burgemeester heeft ons nogmaals verzekerd dat het monument nergens heen zal gaan. Hij vindt echt dat de herdenking voor de stad Almelo niet verloren mag gaan.”

icon_main_info_white_glyph

Indië-herdenking

Op 15 augustus 1945 eindigde de Tweede Wereldoorlog in Azië. Japan bezette tot die tijd de kolonie Nederlands-Indië. Miljoenen hebben tijdens de bezetting zwaar geleden als gevolg van honger, dwangarbeid en terreur. Honderdduizend burgers, waaronder kinderen, kwamen in kampen terecht. Honderdduizenden anderen werden buiten de kampen aan hun lot overgelaten. Ten minste 25.000 Nederlanders zijn begraven op erevelden en vele Indonesische slachtoffers hebben geen speciale begraafplaats. Tijdens de Indië-herdenking wordt er stil gestaan bij alle slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting.

Toch kleine ceremonie

In kleine kring wordt er toch een ceremonie gehouden op maandag 14 augustus bij het herdenkingsmonument. Er is een kort moment om 16.00 uur. Veteranen voeren de vlaggenceremonie uit en de burgemeester zal een krans leggen. Het monument is een gedenksteen met daarop veertien Almelose militairen die zijn omgekomen in het voormalige Nederlands-Indië en Nederlands Nieuw-Guinea tijdens de Tweede Wereldoorlog. “Er zijn niet zoveel veteranen meer uit die tijd, maar nabestaanden voelen het nog wel”, zegt Zomer.

Indie herdenking
Albert Zomer (R) legt met medeveteraan een krans bij de Indië-herdenking 2022
Beeld: Bjorn van den Elst

Nieuwe commissieleden gezocht

Jannink geeft in haar afscheidsrede nog aan dat er een ‘frisse wind’ nodig is en ziet graag dat nieuwe mensen zich aansluiten bij de Indië-commissie: “Ik hoop dat er mensen zijn die zich geroepen voelen het van ons over te nemen.” Aanmelden voor de commissie kan via de website www.indiemonumentalmelo.nl.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.