Verkeer
Stuur appje
Zoek

'Brute en laffe straatroof' in Enschede: vijf maanden cel

20220303 Prinsessetunnel auto op stoep Ermst Bergboer
De straatroof had plaats op de kruising Hengelosestraat/De Ruyterlaan, ter hoogte van de Prinsessetunnel.
Beeld: Ernst Bergboer

Een 42-jarige Enschedeër moet vijf maanden de cel in voor het plegen van een straatroof eerder dit jaar in zijn woonplaats. De man dwong op 4 mei op de Hengelosestraat een fietser zijn geld af te staan en dreigde daarbij met een klapmes, dat hij tegen de keel van het slachtoffer aanhield.

Het slachtoffer fietste in de nacht van 4 op 5 mei vanuit de Universiteit Twente over de Hengelosestraat, richting de binnenstad van Enschede. Ter hoogte van De Ruyterlaan werd hij staande gehouden door de Enschedeër en twee andere mannen. Onder bedreiging van een zes centimeter lang klapmes moest het slachtoffer geld afstaan, maar dat had hij niet op zak.

Twee straatroven

De Enschedeër dwong het slachtoffer daarop naar de ING-bank in het centrum te fietsen, waarbij de man voorop het rek van de fiets ging zitten. Bij de verkeerslichten op de kruising van de De Ruyterlaan met de Parkweg moest het slachtoffer wachten voor het rode verkeerslicht. De derde man moest daardoor afstappen, waarna het slachtoffer hard is weggefietst in de richting van het Stationsplein.

20220303 Prinsessetunnel auto op stoep Ermst Bergboer
Lees ook
Straatrovers slaan in één nacht twee keer toe in dezelfde Enschedese tunnel

Kort na die eerste melding kwam er die nacht bij de politie nóg een melding binnen van een straatroof, in de buurt van de plaats waar de eerste straatroof plaatshad.

'Bruut en laf'

De rechtbank spreekt van een 'brute en laffe straatroof'. "Verdachte en zijn mededaders hebben zich enkel laten leiden door financieel gewin."

De 42-jarige Enschedeër heeft al een uitgebreid strafblad en zat nog in zijn proeftijd van een eerdere straf. De rechtbank komt tot een straf van tien maanden cel, waarvan vijf voorwaardelijk, met een proeftijd van drie jaar. De man moet zich bovendien bij Tactus laten behandelen voor zijn verslaving.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.