Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Over anderhalf jaar kan opleidingscentrum FC Twente en Heracles zich meten met dat van andere subtoppers

230810 fc twente heracles academie FOTO FRANKLIN VELDHUIS
Paul van der Kraan, Claudio Bruggink, Dominique Scholten en Rob Toussaint (vlnr) vieren de aanstaande nieuwbouw met bloemen.
Beeld: Franklin Veldhuis / 1Twente

Eigenlijk is Hengelo de enige stad waar de nieuwe accommodatie van de FC Twente / Heracles Academie gehuisvest kan zijn. Heraclesdirecteur Rob Toussaint: "Twee plekken in Twente zijn onbespreekbaar, namelijk Enschede en Almelo, en Hengelo ligt natuurlijk mooi centraal." De gemeenteraad van Hengelo moest echter nog wel even 'ja' zeggen tegen de jaarlijkse bijdrage in de exploitatie van 115.000 euro. Dat gebeurde op 19 juli. Drie weken later waren er bloemen.

Vitesse en FC Utrecht als voorbeeld

Even voor de duidelijkheid: de topsportopleiding van de twee Twentse profclubs is al twintig jaar gevestigd in en rond het FBK Stadion in Hengelo, maar inmiddels zijn de faciliteiten dermate verouderd dat renovatie en nieuwbouw een must is. Vinden de clubs en de gemeente Hengelo. Hengelo steekt 6 miljoen in de 'vernieuwbouw' en draagt daarbij nog eens jaarlijks (veertig jaar lang!) 115.000 euro bij in de exploitatie. De academie blijft huurder. Op 1 januari 2025 moet er dan een opleidingsaccommodatie staan, die zich kan meten met die van clubs als Vitesse en FC Utrecht, vertelt Dominique Scholten, die al jaren leiding geeft aan de academie.

Tochtig hok

Het krachthonk onder de hoofdtribune van het stadion is een treffend voorbeeld van het achterstallige onderhoud. Terwijl de profs van FC Twente rechts van de gang gebruik maken van een mooie ruimte met kwalitatief hoogwaardige apparaten moeten de talenten het een paar meter verderop doen met een donker en tochtig hok.

“Iedereen is ervan doordrongen dat de faciliteiten nu niet passen bij voetbal op het hoogste niveau”

Afbladderende verf

Ook de gebouwen en velden achter het stadion zijn allerminst een uithangbord voor clubs als FC Twente en Heracles. Afbladderende verf, verweerde reclameborden, op zijn best zou je het als 'authentiek' kunnen aanmerken, maar Scholten weet dat jonge voetballers zich bij hun keuze voor een Nederlandse club ook laten leiden door de uitstraling van het trainingscomplex.

Maatschappelijke rol

Scholten neemt vanaf 1 november het stokje over van Paul van der Kraan als directeur van FC Twente en maakt zich als directeur van de academie al jaren sterk voor jong voetbaltalent in heel Twente: "Daarbij gaat het niet alleen om de jongens die bij een van de vertegenwoordigende elftallen voetballen en waarvan later een enkeling doorstroomt naar de selectie van Heracles of FC Twente. We willen juist ook onze maatschappelijke rol oppakken."

Schoolvoetbal

De Hengelose sportwethouder Claudio Bruggink knikt: "De gemeenteraad heeft op 19 juli groen licht gegeven voor een jaarlijkse bijdrage, maar dat gemeenschapsgeld komt niet alleen ten goede aan de beste voetballers, maar ook aan de Hengelose clubs en clubs uit de regio die gebruik kunnen maken van de faciliteiten. Bijvoorbeeld met schoolvoetbaltoernooien."

20230808 Trainingscentrum Hengelo FC Twente Heracles Google Streeview
Lees ook
Academie FC Twente en Heracles blijft in Hengelo na forse investering door gemeente

ROC van Twente

Daarnaast draait het daarbij niet alleen om voetbaltechniek en -tactiek, weet Bruggink: "Kinderen werken er straks met plezier aan hun weerbaarheid en leren zaken op het gebied van discipline. Verder is dit goed voor de werkgelegenheid in Hengelo en kunnen leerlingen van bijvoorbeeld ROC van Twente er stagelopen."

Geen moeilijke vragen

De Hengelose raad had tijdens de behandeling van de zomernota, waarin deze jaarlijkse kostenpost voor een nieuwe topsportlocatie was opgenomen, geen moeilijke vragen noch kritiek. Scholten, die tijdens de politieke markt op 4 juli insprak, was er blij mee: "Iedereen is ervan doordrongen dat de faciliteiten nu niet passen bij voetbal op het hoogste niveau. Er zijn drie zaken die binnen de academie anders moesten: onze missie moet goed voor het voetlicht komen, we moeten daarbij de juiste mensen vinden én onze faciliteiten moet voor elkaar zijn. Die eerste twee zijn zo goed als klaar, aan dat laatste gaan we nu werken."

icon_main_info_white_glyph

Regioplan: talentvolle jeugd traint in heel Twente

De missie waarover Dominique Scholten het heeft komt onder meer tot uiting in het Regioplan, waarvan Scholten aan de basis staat. "Elke vrijdagmiddag worden nu 600 talentvolle kinderen op negen locaties in Twente getraind door tientallen trainers en enthousiaste vrijwilligers. Door als academie de handen ineen te slaan met de clubs geloven we dat we een enorme kwaliteitsslag aan het slaan zijn."

Eerste schetsen

Het streven is dat over anderhalf jaar het hoofdgebouw is verbouwd en dat elders op het terrein nieuwbouw is verrezen. De gebouwen worden volledig energieneutraal. Ook de rest van het sportpark krijgt een facelift. Een architect is inmiddels druk aan tekenen en binnen een maand worden de eerste schetsen verwacht.

230810 bruggink scholten academie FOTO FRANKLIN VELDHUIS
Bruggink en Scholten in het krachthonk, niet bepaald een plek waar de twee clubs trots op zijn.
Beeld: Franklin Veldhuis / 1Twente
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.