Verkeer
Stuur appje
Zoek

Volle bak bij Trekkertrek Tubbergen: ‘Grote piep’n d’r op en gas d’r op!’

Trekkertrek tubbergen
Circa 180 deelnemers in Tubbergen
Beeld: Trekkertrek Tubbergen

Ronkende tractoren, rookwolken en opspuitend zand: zo’n 180 trekkers gaan zondag 13 augustus los op het terrein aan de Schouwdijk in Tubbergen. Werd de Trekker Trek in Deurningen een week geleden nog afgelast vanwege de natte grond, het trekkerfeest in Tubbergen gaat door, of er moet zaterdag wel heel veel regen vallen en daar ziet het niet naar uit, zegt bestuurslid Ton Mentink in het radioprogramma Twente wordt Wakker.

Twee sleepwagens komen die zondag in actie, met de 180 tractoren, die de zware sleepbak over een zo groot mogelijk afstand moeten trekken. “De trekkers rijden in diverse klassen. De lichtste klasse is tot 2.600 kilo. De sleepwagen wordt daarop gesteld. Hoe zwaarder de klassen, hoe zwaarder ook de sleepwagens”, legt Mentink uit.

De zwaarste categorie is die van 13.000 tot 15.000 kilo. “Grote piep’n d’r op, gas d’r op en trekken maar. Kijken hoever je komt. Ik heb nog nooit meegemaakt dat de sleepwagen de sterkste trekker niet stil krijgt”, aldus Mentink.

Turbo en injectiepomp

De meeste deelnemers komen uit de buurt van Tubbergen, een aantal komt wat verder weg, uit onder andere Itterbeck en Dedemsvaart.
Trekker Trek is sport op zich. “Er zijn standaard trekkers die meedoen, een beetje opgevoerde trekkers. De deelnemers proberen toch het maximale uit hun trekker te halen. Er doen ook trekkers mee in een speciale sportklasse, dan zit er een grotere turbo op en een injectiepomp.”

“Je zit op die trekker en je geeft vol gas, dan geeft natuurlijk wel een kick”

Afstellen trekker

Zelf deed Mentink tien jaar geleden ook een poging: “Ik bakte er niets van. Je moet goed kunnen rijden en het heeft ook te maken met hoe je je trekker afstelt. Als je er dan al dat werk in heb gestoken, je zit op die trekker en je geeft vol gas, dat geeft natuurlijk wel een kick.”

Entree gratis

De jaarlijkse wedstrijd is georganiseerd door het Agrarisch Jongeren Kontakt Tubbergen.
Het trekterrein ligt aan de Schouwdijk. Het programma begint om 08.30 uur en duurt tot het eind van de middag. Snacks en drankjes zijn verkrijgbaar, er ligt een springkussen voor de kinderen. De entree is gratis.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.