Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Buren Nico Maasstraat Hengelo willen 'alleen padelbanen als er een dak op komt'

230811 padelbanen woolderes bouw harry kamp FOTO FRANKLIN
Harry Kamp kijkt uit over het terrein waar de padelbanen aangelegd moeten worden. Rechts is nog een stukje van de hal van Jump XL te zien.
Beeld: 1Twente

Harry Kamp kent verhalen van mensen elders in het land, die alleen nog ongestoord in de tuin kunnen zitten met gehoorbeschermers op. Omdat ze pal naast een padelbaan wonen. Kamp en zijn buren willen dit vóór zijn en stapten naar de rechter om de door de gemeente Hengelo verleende omgevingsvergunning voor de aanleg van zes banen in de Woolderes aan te vechten. De rechter gaf hen deels gelijk, maar de strijd is nog lang niet gestreden, zegt Kamp, mede namens zijn buren aan de Nico Maasstraat.

Stilte

Met het uitzicht is niks mis: hectares groen weiland en in de verte de houtwallen van Woolde. De stilte wordt slechts doorbroken door de treinen in de verte. Als er straks zes padelbanen worden gevestigd, is het gebeurd met die stilte, verwacht Kamp.

Tennisvereniging Woolderes zat 37 jaar op deze plek. In 2017 gingen de acht buitenbanen dicht, nadat de eigenaar van de grond en de tennishal Robert-Jan Luttikhuis de hal ging verhuren aan trampolinepark Jump XL. Daarmee was de club niet alleen haar hal kwijt, maar ook de kleedkamers, toiletten en kantine.

Anno 2023 zijn de buitenbanen verdwenen en liggen de bouwmaterialen voor de padelbanen al maanden te wachten tot de bouw kan worden hervat; die is eerder dit jaar namelijk al van start gegaan. Dat kan pas als ook de rechter akkoord gaat met de reeds verleende omgevingsvergunning.

“We nemen alleen genoegen met deze banen als het een indoor accommodatie wordt.”

Flora en fauna

Daartoe heeft de rechter de gemeente in een tussenuitspraak opgedragen om enkele gebreken in de vergunning te herstellen. Dat is nu gebeurd, laat de gemeente Hengelo weten. Zo zijn er nu voldoende parkeerplekken ingetekend voor zowel Jump XL, dat hier al gevestigd is, als de padelbeoefenaars: 115 in totaal. Verder is er een zogeheten 'quickscan' uitgevoerd, waaruit blijkt 'dat de Wet Natuurbeheer terecht niet is aangehaakt bij de verleende omgevingsvergunning'. Met andere woorden: als de bouw volgens de regels verloopt en ook de exploitatie door The Paddelers binnen de grenzen blijft van dat wat is afgesproken, hoeven flora en fauna geen centje pijn te lijden. Wél is het lichtplan aangepast. De verlichting mag 'geen uitstraling boven de 3 meter hebben naar boomkronen in de aanwezige houtwallen'. Hiermee zouden uilen en vleermuizen niet verjaagd worden.

icon_main_info_white_glyph

The Padellers

The Padellers is een bedrijf met padelaccommodaties op verschillende plekken in Nederland. Op hun website worden er veertien aangeprezen, waaronder die in Hengelo. Het is dus even de vraag hoeveel padelbanen er daadwerkelijk in gebruik zijn. We hebben The Padellers gevraagd om een reactie, maar die is er tot dusverre nog niet gekomen.

Vertrouwen

Harry Kamp en zijn buren hebben tot eind augustus de tijd om aan te geven of ze hiermee genoegen nemen. "Als buren hebben we ons verenigd. Het gaat om tientallen huishoudens aan de Nico Maasstraat. Vier mensen trekken namens hen de kar. Ik ben er daar een van. Vanwege vakantie heeft nog niet iedereen de kans gehad om de stukken door te nemen en ook onze advocate Merel Brinkman is nog met vakantie."

Als het echter aan Kamp ligt, zal er op 1 september een pittig verweer bij de rechter op tafel liggen. "En als het dezelfde rechter is als de man die de tussenuitspraak deed, heb ik er in elk geval vertrouwen in dat het goed gebeurt."

Mocht de rechter uiteindelijk toch toestemming geven voor de bouw van de padelbanen, dan zullen de buren hun strijd vervolgen. Dan zullen ze bijvoorbeeld zelf geluidsmetingen gaan doen wanneer de baan in gebruik is: "We nemen alleen genoegen met deze banen als het een indoor accommodatie wordt. Dan hoor je de ballen namelijk niet meer."

230811 padelbanen woolderes bouw ligt stil FOTO FRANKLIN
De bouwmaterialen liggen al maanden te wachten op hervatting van de werkzaamheden.
Beeld: 1Twente
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.