Verkeer
Stuur appje
Zoek

Daling in loonwerk zorgt voor creatieve oplossingen bij loonbedrijf in Tilligte

Bemesten, maaien en oogsten; het werk van een loonwerker is niet te missen op het platteland. Dit werk is in de afgelopen jaren veel veranderd. “Ieder loonbedrijf zoekt andere werkzaamheden om de broek op te houden”, zegt Jelle Postel, mede-eigenaar van Loonbedrijf & Transport Postel uit Tilligte.

Het bedrijf houdt zich daarom ook bezig met transport, grondverzet en een afvalbrengpunt. “Doordat het loonwerken minder wordt, doen wij ook veel andere werkzaamheden”, zegt Postel. “Zo houden wij ons personeel honderd procent aan het werk.”

icon_main_info_white_glyph

Dag van de Agrarische Medewerker

In 2020 heeft Team Agro NL de Dag van de Agrarische Medewerker in het leven geroepen. Deze dag valt ieder jaar op de 15e van augustus. Deze dag wordt dit jaar voor de vierde keer gevierd. Op deze dag worden de agrarische medewerkers in het zonnetje gezet. Volgens Team Agro NL kan iedereen op zijn eigen manier hier aandacht aan besteden. Bijvoorbeeld door de medewerkers te verrassen met wat lekkers of op social media te posten met #DagVanDeAgrarischeMedewerker.

Daling

In vijftien jaar tijd heeft Postel het loonwerken zien afnemen van tachtig naar dertig procent. “Er stoppen veehouders, deze grond wordt verdeeld onder boeren of gaat naar de natuur. Hierdoor wordt ons werk natuurlijk wel minder.” In de wintermaanden is de grond door het koude weer niet bewerkbaar en groeit er weinig. “In deze periode verzetten wij grond, doen wij aan transport of werkzaamheden voor het Waterschap Vechtstromen.”

Grashakselen
Beeld: Niels Wesselink

Toekomst

Hoe de toekomst van het loonwerken er uit zal gaan zien, is voor Postel nog onzeker. “Ik ben bang dat het minder wordt. Je denkt in deze tijd wel twee keer na als je dure machines aan wilt schaffen.” Hij vertelt dat de term ‘loonwerker’ van vroeger al bijna niet meer bestaat. “Iedere loonwerker verricht tegenwoordig ook andere werkzaamheden.”

“Uiteindelijk moet je rendabel blijven”

Het bedrijf is genoodzaakt deze andere werkzaamheden te zoeken. “Er zijn genoeg kansen. Je moet uiteindelijk wel rendabel blijven en dus voldoende omzet draaien om te kunnen blijven bestaan. We gaan zien wat de toekomst ons zal brengen."

Plezier

Hoewel het loonwerken minder wordt, geldt dit niet voor het werkplezier. “Wij hebben een prachtig team, dat vind ik ook zo mooi aan dit werk. De collegialiteit onder elkaar is geweldig, uiteindelijk moet je dit werk met elkaar doen”, zegt Postel. Het grashakselen doet loonwerker Hijn Arens met veel plezier. “Het mooiste van dit werk is als je vlak voor een regenbui klaar bent met elkaar, dat vind ik prachtig!”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.