Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Hengelose vastgoedambassadeur Harry Rupert: 'Er is weer vertrouwen in de toekomst'

201101 Harry Rupert Hengelo Ernst Bergboer 2
Harry Rupert: "Dit is het beste plan voor Lange Wemen dat er ooit is geweest."
Beeld: Ernst Bergboer / 1Twente

Na jaren van gebakkelei staan sinds eind 2020 de neuzen in de Hengelose binnenstad weer min of meer dezelfde kant op. Volgens Harry Rupert dankzij een slagvaardige wethouder, dito ambtenaren en een bundeling van krachten binnen de Stichting Centrummanagement Hengelo (SCH). Daarom is het volgens de oud-Welbionsdirecteur doodzonde dat er door Haagse onduidelijkheid de nodige bouwplannen stilliggen.

Niks te koop

Er mogen in de binnenstad dan nog veel winkelpanden te huur zijn, er staat letterlijk niks te koop. Dat betekent volgens Rupert, die sinds eind 2020 in het bestuur van de SCH zitting heeft, dat vastgoedeigenaren weer vertrouwen hebben in de toekomst: "Er is vraag naar panden in het centrum. Hoe ik dat weet? Omdat ik regelmatig die vraag krijg van geïnteresseerden."

“Ik wil niet in een ruzieclub terechtkomen en ik wil minimaal een keer per uur lachen.”

Oud-Welbionsdirecteur

Als iemand het zou moeten weten, is het Rupert. Sinds hij na z'n pensionering als Welbionsdirecteur werd binnengehengeld door de SCH heeft hij het vastgoed in z'n portefeuille. "Toen ik werd gevraagd, heb ik gezegd: 'Ik doe het, maar onder twee voorwaarden: ik wil niet in een ruzieclub terechtkomen en ik wil minimaal een keer per uur lachen.' Nou, dat bleek te kunnen."

In de jaren daarvoor werden de gemeente en voorlopers van de SCH het maar niet eens over de aanpak van met name het marktplein. Rupert voorzichtig: "Ik wil niet te veel terugblikken of natrappen, maar destijds vonden de betrokkenen het moeilijk om het gezamenlijk belang voor ogen te houden. Wat ook wel begrijpelijk is, want niet iedereen heeft precies hetzelfde belang of heeft een ander idee hoe dat te bereiken."

Onduidelijkheid

Dat hij er een kleine drie jaar later nog steeds zit, geeft wel aan dat het goed draait binnen de SCH. Destijds had men het tij dan ook mee, vertelt de Hengeloër: "De plannen voor het nieuwe marktklein kregen vorm en niet lang daarna volgden plannen voor andere delen van het centrum: de omgeving van de V&D, De Wetplein, Bataafse Kamp, Lange Wemen. Wat er nu gebeurt, is voor iedereen positief."

Daarom vindt Rupert het erg jammer dat er zoveel onduidelijkheid is over de zogeheten 'middenhuur', huurwoningen boven de sociale huur-grens van 808 euro. Daardoor, en vanwege de gestegen bouwkosten, ligt de ontwikkeling op de locatie V&D nu stil. "Demissionair minister Hugo de Jonge wil dat er maximale huurprijzen gaan gelden voor woningen in die categorie. Geen idee wat de val van het kabinet voor die plannen betekent, maar beleggers die deze te bouwen woningen zouden willen kopen, zitten voorlopig op hun handen, omdat niet duidelijk is hoeveel rendement ze krijgen."

icon_main_info_white_glyph

Van overleg naar overleg

Harry Rupert (70) mag dan een kleine drie jaar geleden gestopt zijn als directeur van Welbions, hij zit nog middenin in de materie. Kort na z'n pensionering was hij enige tijd interim-bestuurder van wooncorporatie Wonen Delden en in Hengelo zit hij vanuit z'n rol in de SCH in drie verschillende overleggroepen: het Breed Binnenstadsoverleg, het Bestuurlijk Overleg (met onder meer wethouder Gerrits, hoge ambtenaren en SCH-voorzitter Peter Bebseler) en het acquisitieoverleg. Aan die laatste tafel zitten, behalve Rupert namens de SCH, afgevaardigden van de afdeling economische zaken van de gemeente, Hengelo Promotie en een bureau dat landelijke ketens adviseert. Tenslotte schuift Rupert aan bij klankbordgroepen met plaatselijke ondernemers en met vastgoedeigenaren.

Kansrijker dan ooit

Voor Lange Wemen geldt hetzelfde, maar volgens Rupert zijn de plannen daar kansrijker dan ooit tevoren. "Dit is het beste plan voor Lange Wemen dat er ooit is geweest: veel minder detailhandel en meer woningen, een mooie mix van wonen - mede dankzij Welbions, dat heeft toegezegd een deel van de sociale huur voor zijn rekening te nemen - en stedenbouwkundig steekt het heel mooi in elkaar. Maar ook hier zijn er nu factoren van buiten die er een rem op zetten."

Artikel gaat verder onder de afbeelding

210527 lange wemen GEMEENTE HENGELO
"Dit is het beste plan voor Lange Wemen dat er ooit is geweest, maar ook hier zijn er nu factoren van buiten die er een rem op zetten."
Beeld: GEMEENTE HENGELO

Tonnen voor bruisende binnenstad

Dat de neuzen van de Hengelose ondernemers dezelfde kant op staan, blijkt wel uit het grote enthousiasme waarmee men in november 2020 vóór de zogeheten BedrijvenInvesteringsZone (BIZ) stemde. 83% van de Hengelose centrumondernemers was voor. Dat betekent dat alle ondernemers en de eigenaren van leegstaande panden meebetalen aan evenementen als sinterklaasintocht en Modespektakel, daardoor kon centrummanager Rob Berkhout zijn werk blijven voortzetten en bleven sfeeracties mogelijk. Rupert: "Het gaat om 170.000 euro per jaar (waarbij de gemeente Hengelo de kosten van het eerste jaar voor haar rekening nam, red.) en dat bedrag wordt nog eens aangevuld door verschillende subsidies, opgeteld zo'n 100.000 euro per jaar."

Een Hengelose geldschieter, die anoniem wenst te blijven, deed daarnaast nog eens een bijdrage in de investering voor nieuwe feestverlichting: "Die moest nodig vervangen worden, moest duurzamer (gloeilampen werden ledlampen, red.) en ook verschillende ankers in de muren moesten vervangen worden."

Tweede BIZ

Over twee jaar mogen de ondernemers stemmen of ze de BIZ willen behouden. Daarnaast wil de SCH graag een tweede BIZ, speciaal voor de vastgoedeigenaren. Zodat zij ook meer betrokken worden bij wat er in de stad gebeurt. "Maar die discussie moeten we nog aangaan." Het scheelt daarbij dat 'zeker twee derde van de panden in handen zijn van lokale partijen', vertelt Rupert: "Het is een stuk lastiger zaken doen met externe partijen, die die betrokkenheid veel minder voelen."

220901 impressie VD hengelo GEMEENTE HENGELO
Dit moet er straks verschijnen op de locatie V&D. Dat er nog niet gebouwd wordt, ligt nu eens een keer niet aan de lokale betrokkenen.
Beeld: Leonie Borgerink icm IAA Architecten
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.