Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
1Twente logo

Jeugd TVO Beckum en Hoeve Vooruit verder als ZWO'23: 'Afzonderlijk konden we geen elftallen meer op de been brengen'

230817 zwo shirts EIGEN FOTO
De jeugdteams worden gesponsord door verschillende donateurs, die als 'Vrienden van ZWO’23' op de shirts vermeld staan.
Beeld: ZWO'23

Vanaf september verschijnt er een nieuwe kleurencombinatie op de regionale voetbalvelden: het zwart, wit en oranje van ZWO'23; de letters staan voor de drie kleuren van de nieuwe tenues. Het gaat echter niet om een nieuwe club, maar om een vergaande vorm van samenwerking tussen TVO uit Beckum en Hoeve Vooruit uit St. Isidorushoeve.

Slecht voor de ontwikkeling

Een jaar of tien geleden bleek het in beide dorpen steeds lastiger om nog jeugdelftallen te formeren, vanwege het afnemende aantal kinderen. Of ze konden wel teams formeren, maar dan zat er soms drie of vier jaar tussen de jongste en het oudste speler. Dat is niet goed voor de ontwikkeling op zowel voetbaltechnisch als sociaal vlak.

In 2017 speelde voor het eerst een gezamenlijk elftal (Onder 15) samen en in de jaren daarna werden het er steeds meer. Nu vrijwel elke leeftijdscategorie vertegenwoordigd is, is het volgens bestuurders van beide clubs tijd voor een intensievere samenwerking. En daarbij past een eigen tenue en een nieuwe naam.

“In het begin was er nogal wat weerstand tegen de samenwerking, maar dat werd steeds minder. Helemaal toen bleek dat de kinderen er geen problemen mee hadden.”

Negenkoppig bestuur

Nieuwbakken voorzitter Jari Sigger (28) uit Beckum: "Dit mag misschien lijken op een echte fusie, maar het is en blijft een samenwerking. Het nieuwe bestuur is in grote lijnen een samenvoeging van de beide oude jeugdbesturen. Nu nog negen man sterk, omdat we in deze opstartfase veel werk te doen hebben, maar dat zal straks minder worden."

Zowel TVO als Hoeve Vooruit hebben al jaren te lijden onder een gebrek aan jeugd. In St. Isidorushoeve is de laatste jaren volop gebouwd voor jonge gezinnen, waardoor er met name een gebrek is aan oudere kinderen, terwijl in Beckum die bouw de komende jaren nog plaats moet gaan vinden. Hierdoor telt Beckum relatief weinig jonge kinderen.

230420 bruggink annink beckum woningbouw FOTO FRANKLIN VELDHUIS
Lees ook
Inwonertal Beckum stijgt dankzij bouwplannen van ruim 1.000 naar 1.500

Weerstand

Door de samenwerking helpen de beide dorpen elkaar uit de brand, vertelt Sigger: "In het begin was er nogal wat weerstand, maar dat werd steeds minder toen bleek dat de kinderen er helemaal geen problemen mee hadden. En toen we de nieuwe naam en de nieuwe tenues aankondigden, klonk er eigenlijk geen wanklank meer."

De trainingen en wedstrijden worden netjes verdeeld over beide locaties, vertelt Sigger: "De ene helft van het seizoen spelen teams wedstrijden in Beckum, de andere helft in de Hoeve. De meeste teams trainen twee keer per week: een keer in Beckum, een keer in de Hoeve. Met name de jongere teams hebben een trainer in Beckum en een in de Hoeve. Voor de JO14, de JO10 en JO9-1 zoeken we overigens naar trainers."

Nieuwbouw

144 spelers telt ZWO'23. Uit beide dorpen zo'n zeventig kinderen. Sigger verwacht dat die verhouding de komende jaren wat scheef zal komen te liggen, omdat de Hoeve aan het groeien is. In Beckum mag de komende jaren ook gebouwd worden, maar voordat dat kinderen 'oplevert' ben je volgens Sigger jaren verder. Voor de samenwerking maakt het geen verschil: "We kunnen nu weer jaren vooruit. Of de senioren op termijn ook onder de vlag van ZWO'23 gaan spelen? Dat is absoluut niet aan de orde nu. Maar je weet natuurlijk nooit wat de toekomst brengt."

icon_main_info_white_glyph

FC Twentespeler bij aftrap

Zaterdag 26 augustus is de kick-off van ZWO'23 op het complex van Hoeve Vooruit. De spelers beginnen met een gezamenlijke lunch. Speciale gasten, naast de burgemeesters van Hengelo en Haaksbergen, zijn een voetballer van FC Twente ('Nee, we hebben nog geen naam') en een freestyle voetballer.

Vrienden

De jeugdteams worden gesponsord door verschillende donateurs. Die verschijnen echter niet met hun namen op de shirts, legt Sigger uit: "Op de shirts staat de tekst 'Vrienden van ZWO’23'. Bij de ingangen van beide sportparken komt een grote sponsorzuil te staan met daarop alle bedrijven die onder die 'Vrienden van...' vallen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.