Verkeer
Stuur appje
Zoek

Geheime documenten vuurwerkramp in Enschede komen wellicht toch boven water

Vuurwerkramp 3 Ernst Bergboer
Het vuurwerkramp-monument
Beeld: Ernst Bergboer

Er wordt al jaren om gevraagd: het openbaar maken van geheime documenten over de vuurwerkramp in Enschede. Maar tot op heden bleven belangrijke delen van het dossier gesloten. Het ministerie van Justitie wil bepaalde informatie niet vrijgegeven, maar in de terughoudendheid schijnt nu verandering te komen.

Het ministerie van Justitie gaat geheime documenten over de vuurwerkramp in Enschede toch vrijgeven, bevestigt een woordvoerder aan de Volkskrant. Het is nog onduidelijk wanneer dat gebeurt en om hoeveel documenten het gaat. Eerder berichte 1Twente al over de 24 archiefdozen die door Minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgöz vrijgegeven zouden worden. Die documenten zouden gaan over die ramp èn een eerdere vuurwerkramp in Culemborg.

Bakker

Het verzoek tot openbaarmaking komt van Raymond Bakker, de zoon van Rudi Bakker. Laatstgenoemde was de directeur van SE Fireworks, waarvan de vuurwerkopslag in 2000 ontplofte. Bij de Enschedese vuurwerkramp kwamen 23 mensen om het leven en raakten 947 mensen gewond. De wijk Roombeek werd compleet verwoest.

Rudi Bakker werd veroordeeld tot een jaar celstraf. Hij zegt dat hij nooit zou zijn veroordeeld als de geheime stukken bij de strafrechter waren ingeleverd.

Verzoek om vrijgave afgewezen

De Bakkers proberen de stukken al jaren boven water te krijgen, maar vooralsnog zonder succes. Een eerste verzoek tot vrijgave van documenten uit de 24 archiefdozen werd in 2019 afgewezen. Daarna probeerden ze het nog enkele keren, maar ook zonder succes.

De Raad van State oordeelde in juli vorig jaar dat het ministerie een besluit moest nemen over het al dan niet vrijgeven van de documenten. Daar kreeg Justitie zes maanden de tijd voor voor, maar die deadline werd niet gehaald.

Veel uitzoekwerk

Het ministerie bleek in maart van dit jaar nog eens minimaal drie maanden nodig te hebben. Dat heeft tot dusver nog niets opgeleverd. Volgens het ministerie was dat het gevolg van het vele uitzoekwerk. "Het blijkt iedere keer meer werk dan verwacht. Maar dat er uiteindelijk iets naar buiten gaat komen, dat staat vast", zegt een woordvoerder tegen de Volkskrant.

Herdenking Vuurwerkramp 2022 Ernst Bergboer
Lees ook
Minister van Justitie moet 24 archiefdozen over de Vuurwerkramp openbaar maken
Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.